Обрт на суђењу за отмицу у Новом Саду, оштећени навео да је све измислио

На јучерашем отварању доказног поступка, пред новим већем у новосадском Вишем суду, сведок П. С. (19), који има статус оштећеног у предмету за кривично дело отмице почињене пре пет година, потпуно је обрнуо своје исказе дате у полицији и тужилаштву и кривицу свалио на себе.
Sud Novi Sad
Фото: С. Шушњевић/ Новосадска палата правде

Није се ни придружио кривичном прогону. 

У оптужници се спомиње дуг за марихуану као мотив за сукоб окривљених с оштећеним, уз убадање ножем, али јуче о дроги оштећени није рекао ни реч, а навео је да је повреде задобио кад је пао на тло услед јаког одгуривања.

- Раније исказе сам давао као балавац и све што сам им рекао је лаж коју сам добро осмислио због страха од оца, а од окривљених се нисам плашио. Нисам им претио нити они мени, биле су само погрдне речи. Измислио сам и марихуану, аутомобил, нека лица. Иначе, све време првоокривљени Ђукић је само стајао, зато му се овом приликом извињавам, а ја сам причао с Видићем. Напомињем, нико ме није прислио да кажем ово данас, већ сада имам скоро 20 година па размишљам другачије - рекао је сведок оштећени и додао:    

- Срео сам првоокривљеног Немању Ђукића (23) тог дана у марту 2018. године. Познавали смо се од раније па смо причали о некој преписци преко Инстаграма и отишли до оближње напуштене куће, где смо се понекад састајали. Онда је он причао преко телефона с неким па се од‌једном и појавио другоокривљени Стефан Видић (25). Изненадио сам се кад сам га угледао. Он је мислио да сам ја објавио нешто на друштвеној мрежи, а ја нисам имао везе с тим. Разменили смо увреде, а најмање једном ме је и шутнуо у бутину, па сам се мало удаљио и покушао да смирим тензије. Ипак, поново смо почели с увредама. Видић се, изненада, окренуо и гурнуо ме је из све снаге, па сам пао и стакла на тлу су ми се забола у шаке. Потом је отишао свако на своју страну - рекао је јуче П. С. 


„Нећу да неко невин оде на робију”

- Нећу да неко невин оде на робију због моје измишљотине. Данас ћу рећи праву истину - рекао је оштећени П. С., потпуно изненада пред новим већем којим председава судија Сања Берак, а након што су оптужени остали при својим досадашњим изјавама.


Вештак за судску медицину проф. др Владимир Пилија остао је код својих налаза и оценио да оштећени није могао задобити повреде наведене у документацији на начин како је он то јуче у најновијој верзији испричао. Вештаци за психијатрију и психологију др Ана Марковић и Сања Букумировић остали су код својих налаза и мишљења који су урадили крајем прошле године и поред јучерашњег потпуно другачијег исказа оштећеног.

По оптужном акту, 20. марта 2018. окривљени су силом и претњом одвели и задржали четрнаестогодишњака у намери да од њега изнуде новац. Наводно, Немања Ђукић је на раскрсници улица Станоја Главаша и Сентелеки Корнела, заједно с два Н. Н. лица, пришао оштећеном малолетнику, ухватио га за врат и рекао да уђе у аутомобил, у којем се налазило треће Н. Н. лице. Угурао га је у возило и поставио га да седи на задњем седишту и захтевао да му каже где је новац од продате марихуане. После тога су одвезли оштећеног до неке куће, увели га у њу, где су га држали краће време.  

Том приликом, Немања Ђукић је задао више удараца окривљеном у пределу главе, при чему му се обраћао увередљивим речима. Потом су га одвезли до друге куће, у коју је дошао другоокривљени Стефан, који је претио малолетном оштећеном П. С. да ће му одсећи прсте јер је потрошио новац од продате дроге . Затим су окривљени Ђукић и Видић одвели оштећеног до куће у Улици Богдана Поповића, где су му ногама задали више ударца у пределу ногу, те том приликом захтевали од њега да им врати 1.000 евра од продате марихуане.

После овога му је окривљени Стефан Видић кухињским ножем задао више удараца у пределу десне шаке, те му тако нанео лаке телесне повреде у виду три раздерне нагњечне ране и три огуљотине на надланици. Потом су окривљени упутили претњу да ће га убити уколико им не врати новац. На овај начин, починили су кривично дело отмице у саизвршилаштву, наводи се у оптужном акту који заступа заменик тужиоца Биљана Силађи.

Имајући у виду изненађујући исказ оштећеног, заступница оптужног акта је повукла списе на разматрање. Стога није ни заказан термин за наредно рочиште, кад је планирано саслушање троје сведока.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.1998
Најновије вести