Од почетка године заплењено око 2,7 милиона непријављених евра

Српски цариници су од почетка године на граничним прелазима запленили око 2,7 милиона евра, чији су пренос преко границе путници, случајно или намерно, пропустили да пријаве, сазнаје „Дневник” у Управи царина.
њ
Фото: Управа царина

Током прошле године на српским граничним прелазима заплењено је готово три милиона евра, а од 2013. више од 25 милиона, који су се директно слили у државни буџет.

Иако Управа царина стално апелује на путнике да пријаве девизе које преносе преко границе, они и даље, из само њима знаних разлога, скривају велике своте новца да би га илегално пренели преко границе.

Само у протекла два дана цариници су на прелазима Прешево и Хоргош открили неколико таквих случајева и запленили више од 100.000 непријављених евра.

У првом случају је за детаљну контролу, у петак, на излазној страни Прешева издвојен „мерцедес бенц” белгијских регистарских ознака, којим је сам путовао 64-годишњи држављанин Белгије турског порекла, који је рекао да нема ништа да пријави осим личног пртљага. То се испоставило као нетачно јер су цариници након тога у мотору аутомобила, филтеру за климу и у ладици између возачког и сувозачког седишта пронашли 57.000 евра, од чега је путнику враћен дозвољени износ, док ће се о остатку изјашњавати надлежни суд.

Дан раније се на том истом прелазу десила слична ситуација, осим што је аутомобилом „мерцедес бенц” немачке регистрације путовао брачни пар турских држављана. Они су такође негирали да имају било шта за пријављивање, да би цариници потом у рукохвату на задњем седишту аутомобила пронашли 44.000 непријављених евра, од чега је супружницима одмах враћено 20.000, док је остатак привремено задржан.

На Хоргошу је у четвртак за детаљну контролу на улазу у земљу издвојен „ауди” немачке регистрације, којим је путовало троје турских држављана. Они су, као и многи пре њих, тврдили да са собом носе дозвољени износ новца, да би цариници током контроле у њиховом пртљагу и међу личним стварима пронашли 51.000 сакривених евра. Детаљним прегледом је најпре у јастуку који се налазио међу торбама у пртљажном делу пронађено 20.000 евра, да би потом и у несесеру на дну термо-торбе било откривено још 10.000 евра. На крају се и у гардероби путника коју су носили на себи нашла још 21.000 непријављених евра, колико је након враћања дозвољене суме привремено задржано до окончања прекршајног поступка пред судом.

Истог дана ја на прелазу Хоргош за детаљан преглед издвојен и „порше“ немачке регистрације, којим су из Штутгарта ка Косову и Метохији путовали отац и син албанског порекла. Иако су тврдили да заједно имају мање од 10.000 евра, у јакни на задњем седишту цариници су пронашли 32.000 непријављених евра, од чега је привремено задржано 12.000 евра.


Кријумчаре се и чекови

Осим девиза, српски цариници су 16. јануара на излазу граничног прелаза Хоргош спречили покушај кријумчарења 60 чекова турских банака, чија је укупна вредност већа од два милиона турских лира, што је, када се прерачуна, око 38 милиона динара, или преко 323.000 евра.


Један од занимљивијих случајева забележен је почетком децембра прошле године, када су цариници спречили покушај кријумчарења 70.000 непријављених евра које су открили у специјалном појасу испод грудњака једне путнице.

Сакривени новац цариници су проналазили у доњем вешу, кесицама чипса, влажних марамица, хигијенских уложака, термосима с кафом, пепељари аутомобила, око струка, у јастуку, мотору, филтеру климе …

Ипак, сваки шверцер стрепи да ли ће цариници открити где је сакрио кријумчарену робу, али забораве на своје гестове и мимику. Иако маштовитости кријумчара нема краја, на пут им стају искусни и технички добро опремљени цариници.

Због геостратешке позиције наше земље, осим новца, преко границе се кријумчаре и наркотици, акцизни производи, лекови, злато, племенити метали, оружје, а последњих неколико година израженија је и илегална миграција.

Д. Николић

 

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести