Одбачена оптужница за силовање малолетнице у Приштини

ПРИШТИНА: Одељење за малолетнике Основног суда у Приштини одбацило је као непотпуну оптужницу против Е.Р. и Ш.К. и тројице малолетника, осумњичених за силовање 11-годишње девојчице у августу прошле године у Приштини.
1
Фото: ilustracija/pixabay

Због тога је Основно тужилаштво у Приштини поднело је жалбу  Апелационом суду, којом тражи да се предмет врати на разматрање јер су последице у конкретном случају "непоправљиве и неопозиве за оштећену, као и за правилно спровођење правде".

Према писању Репортерија, који преноси "Заклетву правде",  суд је у одлуци о одбацивању закључио да је оптужница непотпуна, јер није довољно јасна, те да чињенични опис не одговара правној квалификацији кривичних дела.

По оцени суда, оптужни акт који не раздваја инкриминисане радње сваког осумњиченог, као и да чињенични опис очигледно не одговара правној квалификацији кривичног дела, што према оцени суда, представља повреду не само одредбе кривичног поступка, већ и људских права, као и неправилно спровођење правде.

 У  одлуци суда се наводи да је неприхватљиво подизање оптужнице, јер недостају битни елементи који онемогућавају даље поступање, тако да је оптужница одбачена, како би се државном тужилаштву пружила могућност да изврши неопходне анализе у односу на малолетне осумњичене.

Са друге стране тужиластво сматра да има елемената за вођење кривичног поступка те да његова жалба треба да буде усвојена.

Основно тужилаштво у Приштини, је након спровођења истраге и проширења, прикупљања и анализе доказа, 8. децембра прошле године, подигло оптужницу против пет особа:  Е.Р. и Ш.К., као и против тројице малолетника, умешаних у случај који се десио у августу 2022. године.

Оптужени се налазе у притвору.

Према оптужници, окривљени Е.Р. се терети за кривична дела сексуалне услуге жртве трговине људима  и трговина људима, док се окривљени Ш.К. терети за кривично дело сексуалне услуге жртве трговине људима.

Такође,  један од малолетника се терети за кривично дело силовање и кривично дело трговина људима и злоупотреба деце у порнографији.

Друга два малолетника се терете за кривично дело силовање и за кривично дело злоупотреба деце у порнографији.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести