Одложено суђење за покушај убиства новосадског адвоката

НОВИ САД: Наставак главног претреса за покушај тешког убиства новосадског адвоката Бранислава Травице у јануару прошле године, одложен је јер је бранилац тражио изузеће поступајућег већа с предсадавајућим, али и председника Вишег суда поводом тог захтева, па ће о томе одлучивати први човек Апелационог суда.
sud, freeimages
Фото: freeimages.com, ilustracija

Како смо незванично сазнали, суд је, дан пре рочишта, добио поднесак од браниоца оптуженог, у којем се наводе разлози за тај потез, иако је последњи претрес одржан крајем прошле године.

Нови термин неће бити заказан до одлуке Апелационог суда. 

Иначе, окривљени Ранко Безар је на отварању главног пререса оспоравао оптужницу, док је оштећени навео, одмах после његове одбране, да је оптужени изнео низ неистина у доказном поступку. 

По оптужници, 26. јануара 2019. године, око 14.20 сати у насељу на подручју Сремске Каменице у којем оштећени има викендицу, окривљени је у средње алкохолиснаом стању, кад му је способност да схвати значај свога дела и да управља својим поступцима била смањена, али не до битног степена, покушао пиштољем да лиши живота Бранислава Травицу, за кога је напоменуто да као адвокат обавља посао од јавног значаја пред судским и другим јавним органима.

Пришао му је и у њега уперио пиштољ, повукао је обарач, али пошто у цеви није било метка, он није опалио. Потом је покушао да га репетира и тако стави метак у цев, али га је тог тренутка оштећени спречио у томе тако што је отргнуо поменуто оружје. Он је успео да савлада нападача. Окривљени је у више наврата упутио претње, попут ’Убићу те’, ’Ти си адвокат мафије’, чиме је извршио кривично дело тешког убиства у покушају”, наводи се у оптужном акту који заступа заменик вишег јавног тужиоца Слободан Јосимовић.

У оптужници се додаје да је окривљени истог дана неовлашћено држао пушку – карабин, чије поседовање није дозвољено, као и већу количину муниције па је и због тога окривљан за одговарајуће кривично дело.

Подсетимо, оптужени је у својој одбрани навео да је комшију сматрао као друга, пријатеља и брата. Почињући своју оодбрану пред кривичним већем, којем предсадава судија Срђан Савић, казао је да су били у добрим односима, без несугласица, тако да ће се, без обзира на то какав ће бити исход поступка, трудити да то тако и остане. Такође, изјавио је да је био дуже време под стресом јер је тог дана прошла година откако је добио отказ, док су му супругу на послу натерали да иде болесна да чисти снег. Наводно, болео га је стомак, па је због тога попио доста ракије с лековитим биљкама.

Додао је да је тих дана пронашао скривену пушку на тавану своје куће, која је, како је казао, можда припадала његовом покојном тасту који је избегао из Хрватске, или неким људима који су се накратко скућили код њега. Рекао је и да је имао пиштољ у легалном поседу, који је желео да поклони неком ко може да га легално узме или купи.

Отишао сам код комшије Травице, који ме је често ангажовао да се бринем о његовим воћкама, кад сам видео да је стигао до своје викендице. Он зна више људи од мене и разуме се у законе, а било је измена о оружју у том периоду, па сам понео пиштољ да га погледа. Кад сам дошао до њихове куће, кренуо сам да му покажем пиштољ, неко је викнуо да имам оружје и да треба звати полицију. Изнанада сам бацио пиштољ у снег, и после тога ми је дошло до прекида филма. Не сећам се да сам изговорио да је „адвокат мафије”, ја ту реч не употребљавам, нити да сам му рекао да ћу га убити. Не знам шта се дешавало до доласка полиције и мог хапшења, навео је оптужени.

Оштећени Бранислав Травица је одмах потом казао да је оптужени у одбрани рекао само две или три тачне ствари и гомилу неистина.

Травица је изјавио да му је окривљени изненада пришао на два или три метра и завукао је руку под јакну, уперио цев према њему, није ништа рекао.   

Ја сам у том тренутку клизнуо, чуо сам звук обарача и ударача, изјавио је тада Бранилав Травица.

Кад је схватио да сам жив, додао је, покушао је да репетира. Ухватио сам га чврсто, окренуо пиштољ ка земљи док је покушавао да се отргне из мог загрљаја, навео је Травица.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести