Окривљени не признаје да је ударио адвокатицу Енике Вег

У  новосадском Основном суду јуче је отворен главни претрес против пензионисаног фармацеутског техничара Србе Стојиљковића (72) из Новог Сада, окривљеног да је лане 4. септембра у ходнику суда ударцем у лице тешко повредио новосадску адвокатицу др Енике Вег, а потом напустио Палату правде и отишао у непознатом правцу.
1
Фото: Инцидент се догодио у новосадској Палати правде

Окривљени је јуче пред већем којем председава судија Јелена Врањешевић Товиловић изјавио да је разумео оптужни акт и да не признаје дело ометања правде које му се ставља на терет, а да је оптужница делимично тачна. Потом је додао да не прихвата изјаву из записника која стоји у списима, за коју стоји да је дао у Тужилаштву након привођења из полиције, уз опаску да је он њу само потписао, али да њен садржај није читао и да није тачан. 

– Сматрам да нисам крив. Не остајем код навода своје одбране, како је записано да је изнета у новосадском Основном јавном тужилаштву, нити код исказа датог код судије за претходни поступак – казао је јуче окривљени и потом, после многобројних замерки на поступање правосудних органа, на инсистирање председнице малог већа почео конкретно да описује догађај због којег се нашао на оптуженичкој клупи.

Фото: Нападнута адвокатица Енике Вег

– Ја и моја ванбрачна супруга смо били у канцеларији секретарице председника Основног суда након што је рочиште у којима су она и мој син странке сукобљене против друге стране коју заступа адвокатица др Енике Вег каснило. Супруга је седела на клупи, док је син гледао на монитору податке о предмету због којег смо били тог дана били у суду, а ја сам требао да будем присутан у статусу јавности. Супруга је у сузама тражила да сазна како то да рочиште за предмет стар више од двадесет година касни у старту око пола сата. Син јединац ми је због такве ревности суда више пута био у прединфарктном стању. Ради се о неразумно дугом процесу, у којем смо оштећени за велики новац. Ођедном сам кроз отворена врата канцеларије у којој смо били видео женску косу боје какву има др Енике Вег. Изашао сам у ходник, док су супруга и син остали у канцеларији, нисам видео тело и лик адвокатице, и ја сам у мраку можда закачио адвокатицу. Нисам приметио да је она пала. Није било полемике с њом, како су неки медији писали, нисам је ударио, можда сам је закачио раменом и одгурнуо, али то није било намерно. Затим сам изашао из суда и таксијем отишао до стана у којем смо некад, пре лицитације за његову продају, живели, после тога се ничега не сећам. 

Он је додао да је касније чуо од свог сина да га је повређена адвокатица питала зашто је он то урадио.

– Медији су касније писали да сам побегао и да ме је полиција у успешној акцији лишила слободе. То није тачно, ја само немам поверења и веру у полицију из Новог Сада и Бачке Паланке, чији припадници су ме тржили телефоном на мој број који је био доступан, ја сам им рекао да ћу се предати београдској полицији и тако сам и учинио – казао је јуче оптужени, кога су на саслушање привели из притвора.

Он је додао да води више спорова, неки су завршени, а један, у којем др Енике Вег заступа супротну страну, траје 29 година.

– Мени и мојима је стога угрожена егзистенција као и здравље – казао је Стојиљковић.

На питање пуномоћника оштећене адвоката Владимира Бељанског да ли заиста сматра да адвокатица Вег има толику моћ да доноси пресуде и утиче на њихове измене, оптужени је рекао да она може то да ради, али не формално.    

Наставак главног претреса заказан је за 11. и 12. фебруар, као и 11. март, када се очекује крај суђења.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести