Окривљени за напад на новосадску адвокатицу изостао због болести  

У новосадском суду, други пут заредом, пред новим судским већем, одложено је суђење Срби Стојиљковићу (72), оптуженом за ометање правде, поново због здравственог стања окривљеног.
1

Његов бранилац је казао јуче да је Стојиљковић и овом приликом болестан, а суду је приложио лекарску документацију.У документацији Дома здравља у Бачкој Паланци се наводи да се Стоиљковић јавио 24. децембра те да је започео лечење. Још се напомиње да би десетак дана после терапије могао присуствовати рочишту.

Судија Душан Дакић је наложио да се, као и у претходном случају од пре месец дана, уради вештачење лекарске документације окривљеног. У зависности од налаза и мишљења, одлучиће се како ће бити позван на наредно рочиште, заказано за 31. јануар 20120. године.

Подсетимо, Стојиљковића оптужни акт терети да је 4. септембра 2018. године око подне у згради новосадског Основног суда, насрнуо на адвокатицу др Енике Вег (65) и тиме је ометао у њеном обављању адвокатске службе. После тога је судску зграду напустио кроз споредни излаз, а потом је отпутовао у Београд, где се дан касније, како тврди, сам предао тамошњој полицији.

Окривљени је на почетку суђења казао да сматра да није крив и да није имао намеру да удари адвокатицу. Испричао је да је, приметивши њену карактеристичну боју косе док је пролазила судским ходником, махинално излетео из канцеларије секретарице председнице суда и да се не сећа да ју је одгурнуо.

Адвокатица др Енике Вег је приликом пада задобила бројне повреде, а још увек се креће уз помоћ штаке.

Бранилац је на претходном рочишту изјавио судији Душану Дакићу да је његовом брањенику позлило и да је морао због здравствених тегоба да затражи помоћ ради хитне интервенције лекара. Окривљеном и његовом браниоцу председник кривичног већа оставио је рок од пет дана да доставе медицинску документацију којом ће правдати изостанак, а о којој ће се, како је казао, изјаснити судски вештаци, не би ли се утврдило на који начин ће окривљени бити позван на следеће рочиште, односно да ли ће бити наредбе суда, тим поводом.

Како смо писали, рочиште против тог пензионисаног фармацеутског техничара из Новог Сада одложено је и у октобру. Тада је заступник др Вег, која је у статусу оштећене, адвокат Владимир Бељански прокоментарисао за „Дневник” да се суђења у том предмету понекад одлажу јер оптужени јавља суду да не може приступити због здравствених тегоба.

– Међутим, у међувремерну су судски вештаци урадили налазе и мишљење у којем су се изјаснили о томе да ли он способан да учествује у поступку – рекао је он том приликом за наш лист. – Чини ми се да, откако је је окривљени пуштен из притвора, ниједном није присутвовао рочишту, тако да није искључено да ће се тамо и вратити.                                                                                

 М. Вујачић

EUR/RSD 117.3811
Најновије вести