Оптужени за пуцњаве у Петроварадину наставио да се брани ћутањем

НОВИ САД: У новосадском Вишем суду јуче је започело по који пут отварање главног претреса, овог пута пред новим већем, након пресељења предмета из Основног суда пре две године, Милошу Марићу званом Маре (32) из Петровараднина.
visi sud u novom sadu
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Њему се приписује да је неколико ноћи 2015. године пуцао на више кућа и аутомобила у насељу у којем станује, што он од почетка негира.

Окривљени, који је ангажовао троје адвоката за одбрану је и јуче пред већем којим председава судија Наташа Војновић казао да му је јасно шта му се ставља на терет, те да жели да искористи право да  се брани ћутањем и у овој фази поступка и изјавио да не жели да одговара на ничија питања.

Подсетимо и на отварању доказног поступка у Основном суду, пре пет година оптужени је такође изјавио да се не осећа кривим и да оспорава оптужни акт у целости       

Након  јучерашњих уводних излагања одбране и тужилаштва која се махом односе на доказне предлоге у даљем поступку и почетка доказног поступка,  председница већа судија Наташа Војновић, прихватила је после дуже паузе да се на наредном рочишту 22. априла непосредно саслушају четворо сведока међу којима има и припадника полиције који су радили на случају.

Потом ће се размотрити, односно одлучити о предлог одбране адвоката Биљане Деснице Пртовић и Милан Унковића да се, између осталог, изузму из списа, по њиховом ставу, незаконито урађених записника и потврда, узимања узорака, недоступности увида у наредбе за одбрану,  приликом увиђаја на лицу места.          

Иначе, поступак, у вези с овим, пет година старим случајем, до сада  се водио пред пет судија,  с тим да није искључено да га је у међувремену неки делилац правде задужио, па убрзо потом препустио другом колеги.

Одлаган је  почетак претреса из разноразних разлога: одласка председавајућег судије на другу функцију, заступника оптужнг акта, мењали су се председници већа и заступници оптужног акта, а спречена је понекад била и одбрана да учествује у поступку, али до сад нема првостепене пресуде за маратонски процес.

Марићу се, према оптужници из августа 2015. године коју овог пута заступа заменик вишег јавног тужиоца Ксенија Башић, ставља на терет да је од неутврђеног датума до 20. марта 2015, године починио  кривично дело изазивања опште опасности у стицају с кривичним делом недозвољене производње, држања, ношења и промет оружја и експлозивних материја.

Конкретно, ставља му се на терт да је неовлашћено држао ватрено оружје, муницију,  делове и експлозивне материје, чије држање грађанима није дозвољено, те да је пуцањем из ватреног оружја у Петроварадину изазвао опасност за живот и тело људи.

Приликом претреса стана и других просторија које користи осумњичени, у марту 2015. године, након десетак дана од почетка пуцњава, пронађени су, по оптужници, аутоматска пушка, пиштољ „тетејац“, две бомбе, муниција различитог калибра, детонаторска каписла  и спорогорећи штапин и још неке ствари које се користе уз наоружање, саопштила је полиција после хапшења осумњиченог. 

М. Вујачић

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести