Оставинска расправа одложила заплену куће

Породици Селена из Крчедина, код Инђије, прети пленидба куће због дуга за изгубљени судски спор. Наиме, у петак су се два судска извршитеља појавили у дворишту породичне куће Селена како би принудно иселили ову несрећну породицу.
Ispred kuće koja treba da bude zaplenjena Foto:Dnevnik.rs/ D. Nikolić
Фото: Испред куће која треба да буде заплењена окупио се велики број Крчединаца  фото: Д. Николић

Решење о исељењу породице Селена је 26. маја ове године донео судија Основног суда у Старој Пазови - судска јединица у Инђији судија Никола Преочанин, поступајући “у извршном поступку по предлогу извршног повериоца Миодрага Матића из Крчедина, кога заступа пуномоћник Никола Јасика, адвокат из Инђије”.

Поред куће, предвиђена је и заплена њиве површине 17 ари. Међитим, исељење је одложено, како сазнајемо, због оставинске расправе.

Извршитеље су у дворишту куће сачекали огорчени мештани Крчедина који тврде да није у реду да  Мирјана и Синиша буду исељени због изгубљеног судског спора покојног супруга и оца Паје.

Мирјана и Синиша кажу да уколико изгубе кућу немају где.

Читав проблем настао је када је крајем новембра 2015. годие Паји Селени стигло решење о извршењу и заплени породичне куће у Крчедину на основу одштете и судских трошкова у спору који је изгубио. Укупан износ дуга је био око 15.000 евра, а реч је о поступку у којем је Паја Селена осуђен за наношење тешких телесних повреда у тучи која се догодила 1995. године.

Паја Селена (59) нестао је 18. новембра 2015. године, а после осам дана пронађено је његово угљенисано тело у центру Инђије, тачније, у запуштеном делу куће где се налази канцеларија адвоката Николе Јацике с којим је био у сукобу. Тело су пронашли ученици основне школе чији се спортски терен граничи с двориштем у којем је пронађен леш. 

Дуг се смањио

Након годину и по  дана од Пајине смрти, адвокат и даље жели да породицу Селена избаци из породичне куће, али не више због дуга од 15.000 евра, колики је наводно био док је Паја био жив, већ је тај дуг уместо да је нарастао пао је на 8.000 евра, тврди Олгица Селена.

На дан Пајиног нестанка адвокат је са судским извршитељем дошао код куће Селениних где је затекао сина и саопштио му да се извршење над њиховом кућом одлаже до јуна следеће године.

Породица Селена тврди да је Паја био огорчен на овог адвоката јер га је неко време заступао у судском спору, а после извесног времена постао адвокат супростављене стране. Паја је изгубио тај спор, а судски трошкови и камате су толико нарасли да су довели до заплене куће.

- Мог брата је годинама мучила то што треба да му се одузме кућу због дуга, који он није избегавао да плати већ се трудио да обезбеди новце. На жалост то није успео. Убеђена сам да га је неко убио, па га запалио да сакрије трагове. Тврдим и то сам свугде говорила и писала, чак и на једној телевизији где сам била гост да сумњам на адвоката Јасика. Не плашим се што то јавно кажем јер сам брата изгубила, али обећавала сам му на гробу да нећу стати док не отркијем ко му је ово урадио. Сазнаћемо зашто је на тако свиреп начин завршио човек који је само тражио правду – прича Пајина сестра Олгица.

Полиција је тада тврдила да се Паја самозапалио, али Олгица тврди да се није самозапалио на јавном месту и да ће то и доказати.

- Има више пропуста у том случају, али на која год врата сам закуцала нисам добила одговор. Где год смо се ми појавили, појавио би се и Јасика. Он је одбио и полиграф у вези тог случаја. Да није умешан сам би тражио полиграф, а не да га одбије  – прича огорчена Олгица и додаје да је не дуго после проналажења Пајиног тела у дворишту адвоката, продата кућа и окућница.

– На том месту је све  порушено и изграђен је нови објекат. Сумњам да је све то урађено како би се уклонили сви трагови – каже Пајина сестра. Наглашава да у обдукционом налазу стоји да је “смрт Паје насилна и непосредно је наступила услед заживотног дејства  суве топлоте - пламена на целу површину тела” .

Очајна Олгица не може да верује да ни то није довољно за полицију и тужилаштво.
 

 Д. Николић

EUR/RSD 117.3460
Најновије вести