ОТКРИВЕН ИДЕНТИТЕТ ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА ДОЈАВЕ О БОМБАМА Ево ко стоји иза свега

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе за технику, Службе за борбу против високотехнолошког криминала и Управе криминалистичке полиције, Службе за борбу против тероризма, ПУ за град Београд и ПУ Зрењанин, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Београду-Посебним јавним тужилаштвом за високотехнолошки криминал, у координисаној акцији преко Евроџаста са истражним органима Чешке Републике, ухапсили су три особе са територије Републике Србије због постојања основа сумње да су извршиле кривично дело угрожавање сигурности.
1
Фото: Printscreen/MUP

Ухапшени су П. Д. (2000) из Оџака, као и Ј. М. (1996) и Т. Ч. (1981) из околине Зрењанина.

Како се сумња, они су у дужем временском периоду, путем електронске поште, користећи сервисе анонимности, учествовали у слању порука претеће садржине образовним и другим институцијама на територији Републике Србије, о наводно постављеним експлозивним направама, чиме су угрозили безбедност већег броја деце и грађана у Републици Србији.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити спроведени надлежном тужилаштву.

Полицијски службеници МУП-а у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом-Посебним јавним тужилаштвом за високотехнолошки криминал, настављају даљи рад у циљу процесуирања и других лица повезаних са наведеним претњама.

Припадници УКП упали су у току ноћи уз повике: "Полиција, руке на леђа!" и сумњичене затекли у кревету.

Ухапшени су део много шире групе и иза дојава о бомбама стоји разграната мрежа која обухвата више земаља, а полиција утврђује да ли је мотив финансијска корист или дестабилизација и ширење страха међу становништвом у Србији, сазнаје Курир.рс.

Опсежном међународном истрагом биће установљено ко је све уплетен и шта им је тачно била намера.

Такође, Курир сазнаје, да је тинејџер из Чешке интензивно одржавао контакт са осталима из те групације, а тешкоће у њиховом разоткривању представљало је то што су комуникацију вршили преко сервера за видео игрице

Код једног од ухапшених у Србији пронађен је крипто-новчаник са финасијским трансакцијама ка другим члановима ове завере према Србији, односно он је био задужен за исплату.

Један од приведених на територији Србије је већ осуђиван за превару у Европској унији.

Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић рекао је за Курир да је хапшење сајбер криминалаца веома добра вест.

- Верујем да ће се деца, њихови родитељи и наставници више неће узнемиравати. Ти људи нису чисти умови кад могу да раде нешто тако деци која су наше највеће богатство. Толико пута се прекидала настава, ђаци су излазили по хладном времену и чекали да проверу школа. Деца су највише испаштала.

Дневник/Курир

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести