Пензионисаном инспектору рада три и по године затвора

Пензионисани инспектор рада Драгутин Т. (67) из Сремске Митровице, који је цео радни век провео као службеник Мистарства рада, а пола од тога као руководилац, јуче је неправоснажно осуђен на три и по године затвора у Посебном одељењу за борбу против корупције Вишег суда у Новом Саду. 
presuda cekic pixabay
Фото: pixabay.com

Он је окривљен прецизираним оптужним актом за продужено (понављано) кривично дело злопотребе службеног положаја и једно такво дело у подстрекавању. У почетку поступка се теретио за мито, од чега је тужилаштво одустало.

Према објави јучерашње пресуде, окривљени је оглашен кривим зато што је 2019. године, од априла до октобра (пред пензионисање), починио дела у Сремској Митровици, Старој Пазови, Београду, Врднику, Иригу и Руми. 

Наводно, као инспектор рада у звању саветника, у више наврата је прекорачењем својих службених овлашћења, искоришћавањем свог службеног положаја, те невршењем службене дужности, прибавио другим особама корист у виду непроцесуирања за почињене прекршаје.

Ставља му се на терет и да је једном лицу прибавио материјалну корист, а такође да је с умишљајем подстрекивао С. Г. на извршење кривичног дела према којој се води раздвојен поступак. 

У девет тачака оптужног предлога доминирају случајеви у којима није поднета пријава за непријављене раднике (у више наврата грађевинаца), који су били без уговора с послодавцем и без социјалног осигурања, као и за сачињавање аката за фирме с неистинитим садржајем.

У завршним речима, окривљени Драгутин Т. је говорио све најлепше о својој радној и приватној биографији и нагласио да је добио више високих признања на државном нивоу и ордене за рад, као и да је редовно оцењиван највишим оценама. 

Јуче је пред поступајућим судијом Аном Стаменић навео да не зна ко је писао кривичну пријаву против њега, али да зна зашто је писао, наслућујући да се ради о нечијој намештаљци, лично мотивисаној. 

- Све што је написано је криминално дело полиције и тужилаштва. Ниједном нисам злоуптребио службени положај и радио нешто што није у складу са законом, а радио сам случајеве по целој земљи и питао сам надлежне зашто сам под толиком пресијом са задацима - рекао је оптужени.

Иначе, више окривљених који су довођени у везу с оваквим и сличним случајевима из оптужног предлога, склопили су у међувремену споразуме о признању кривице.  Тужилаштво је јуче у завршним речима заузело став да су сва дела несумњиво доказана изјавама сведока, документацијом и нарочито праћењем комуникације окривљеног. С обзиром на то да је оцењено да се ради о делу које представља друштвену опасност, јер је окривљени као представник државе обављао надзор фирми, предложена је јединствена, обједињена казна на три и по године затвора, за дела злоупотреба службеног положаја у осам наврата и једно у подстрекивању. М. Вујачић

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести