Пикасу 15 година за покушај убиства, наношење тешких повреда и угрожавање сигурности

Апелациони суд у Новом Саду потврдио је пресуду новосадског Вишег суда којом је Душан Мургашки Пикасо (61) осуђен на јединствену казну од 15 година затвора за три кривична дела, сазнаје “Дневник”.
presuda cekic pixabay
Фото: pixabay.com

Одлуком суда, он је осуђен на 12 година затвора за покушај убиства Маријане Ч, сервирке у Центру за рехабилитацију Клиничког центра Војводине, за наношење тешких повреда рођаку Мирославу С. добио је три године, а за угрожавање сигурности шест месеци, што је претворено у јединствену казну од 15 година затвора.

Овај вишеструки повратник, који је изашао из затвора 30. новембра 2018. године, према оптужници, напао је 9. фебруара 2019. рођака Мирослава С. са којим је том приликом пио алкохол, ударао га клештима „папагајкама“, рукама и ногама, и претио ножем да ће га убити.

Након овог напада, одведен је на трежњење у Ургентни центар јер је имао 1,15 промила алкохола у крви. После трежњења, сутрадан, 10. фебруара, ножем је насрнуо на сервирку Маријану Ч. која ради у тој здравственој установи. Жену је ухватио за косу и покушао да је убоде ножем у врат, али је она успела да се одбрани ухвативши га за ту руку, али се том приликом посекла.

Покушавајући да се одбрани од Мургашког, нападнута жена се рвала с њим, док јој је он говорио да ће је убити и заклати. Оборио ју је на под и пао преко ње, али се одмах придигао и ногом је притиснуо у пределу грудног коша. У једном тренутку су се, чак, заједно скотрљали низ степенице. Она је дозивала помоћ, а у једном тренутку је успела да се отргне и побегне, док се њен нападач сакрио у лифт за транспорт хране, где је пронађен с ножем у руци.

Мургашки на суђењу није могао да објасни зашто је починио поменута кривична дела. Тврдио је да се не сећа да је ножем насрнуо на сервирку, као и да није имао намеру да је убије. Признао је да је рођака ударио три пута у главу и отео му „папагајке“.

Приликом изрицања пресуде, судија Видоје Митрић је образлажући одлуку, нагласио да се подразумева да ће окривљени остати у притвору “јер је већи део свог живота провео служећи казне”.

- Ова казна је примерена кривичним делима за која се терети, а починио их је у два дана. Таква особа не сме да буде улици! - истако је судија Митрић.

Као што смо писали, у обзир је узета и чињеница да је последњи пут био осуђен на десет година затвора због силовања.

Оптужени је релативно мирно примио одлуку суда и без речи пружио руке стражарима да му врате лисице док је имао букагије на ногама

Иначе, Душан Мургашки је, због разних кривичних дела осуђиван чак осам пута, због чега је провео на робији 38 година.

Д. Николић

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести