Почело суђење за Јовањицу, оптужени негирају кривицу

БЕОГРАД: У Специјалном суду у Београду данас је почело суђење већинском власнику пољопривредног добра "Јовањица" Предрагу Колувији и још деветорици оптужених за нелегално узгајање канабиса, односно марихуане ради даље продаје.
jovanjica
Фото: Na Jovanjici je zaplenjeno 4,6 tona marihuane/MUP Srbije

На данашнејм суђењу оптужени су се кратко изјаснили о кривици, негирајући кривична дела за која се терете, а заменик тужиоца за организовани криминал детаљно је представио оптужницу и изложио уводну реч у вези са кривичним делима и доказима којима терети оптужене.

Представљајућу оптужницу, заменик тужиоца Саша Дрецун рекао да Тужилаштво за организовани криминал на терет ставља посебно тешко кривично дело недозвољена производња и стављање у промет опојних дрога, за које је запрећена казна затвора од најамање 10 година.

Колувија је био организатор криминалне групе, са улогом да организује и обезбеди опрему за узгој дроге на имању Старој Пазови,осмислио је прлан пословања и издавао наредења припадницима групе, навео је заменик тужиоца.

Другооптужени Срђан Мрђа, који се налази у бекству, преносио је његова наређења осталим оптужним припадницима групе који су се бавили узгојем, сушењем и паковањем дроге. Мрђа је био задужен и за надзирање узгоја канабиса, навео је, поред осталог, заменик тужиоца за организовани криминал.

Тужилаштво сматра да су оптужени били свесни да не гаје индисјку конопљу дозвољену за узгајање, већ супстанцу која је проглашена за опојну дрогу дрогу чије је узгајање забрањено, а чијим стављањем у промет би постигли велику имовинску корист.

Оптужени су испод земље направили просторије за чување дроге, како би је сакирили “од очију”, а највише рангирани чланови су комуницирали путем посебне апликације.

Према важећим законским проиписима дозвољено је гајити само сорте конопље које у себи садрже мање од 0,3 одсто психоактивне компоненте ТХЦ, а у илегалној лабораторији у Јовањици пронађен је канабис са далеко већим процентом ТХЦ.

Приликом хапшења Колувије и осталих у новембру 2019, године заплењено је више од 649,4 килограма осушене марихуане и 65. 581 стабљика ове опојне дроге у сировом стању, тежине скоро четири тоне.

Поред Колувије и Мрђе оптужени су Владан Живојиновић, Бранислав Миљевић, Здравко Милошевић, Стеван Холић, Вуле Бојовић, Петар Живановић, Петар Хрицај и Бобан Јовановић. Суђење се наставља сутра када ће браниоци оптужених почети излагање својих уводних речи.

Сви оптужени се и даље налазе у притвору, од хапшења у новембру прошле године. У наставку истраге овог случаја почетком јула је ухапшено још седам осмњичених да су били припадници ове групе, међу којима је и пет радника МУП-а и БИА. Против њих је истрага у току, а они су средином септембра пуштени да се бране са слободе.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести