Пољопривредник из Мошорина окривљен за врбовање радника

НОВИ САД: Почетак суђења  у новосадском Вишем суду, власнику пољопривредног газдинства у Мошорину Гаври Багићу (51), окривљеном за трговину људима, заказаном за два последња дана прошле седмице, одложен је због спречености заступника оптужног акта.
Mošorin  Foto: Dnevnik.rs/S. Šušnjević
Фото: Мошорин  Фото: Дневник.рс/С. Шушњевић

Оптужени се терети да је починио ово дело, у поменутом месту код Титела, тако што је од 2002. године до лане 17. марта, употребом силе и претње, довођењем у заблуду и одржавањем у њој, као и злоупотребом тешких прилика врбовао и превозио особе, због експлоатације њиховог рада. Председница већа, судија Наташа Војновић одложила је почетак суђења за 10. и 12 март.     

Окривљени на припремном рочишту у новембру прошле године није признао дело које му се ставља оптужницом на терет, али је остао у притвору у којем се налази десет месеци, односно, од лишења слободе.      

Оптужни акт,  састављен на двадесетак страна, узимајући у обзир и изјаве сведока, почиње случајем којим се окривљени терети да је у Јовановићевој улици 88, починио кривично дело над оштећеним Атилом М.  од 2002. године до 2013.  тако да он за њега ради  на нерегистрованом пољопривредном газдинству,  држећи га у нехуманом условима  становања без основних средстава за живот.

Понудио му је стан и храну, уз исплату зараде од 100 евра месечно, ако је знао да то неће чинити,  да би овај хранио и чистио стоку. Окривљени је био смештен с тројицом радника у прљавој просторији у којој су била четири кревета и пећ на ложење. Није му била омогућена употреба купатила и тоалета, нужду је вршио напољу иза штала, средства за личну хигијену понекад је добијао, купао се напољу , а зими у просторијама за производњу.

Осим радне одеће другу није имао, осумњичени није исплаћивао зараду, већ га је држао у заблуди, да ће то бити учињено када буде пара, док оштећени није имао новац да купи храну, одећу, обућу и средства за хигијену. Он је свакодневно без слободног дана, устајао око 4. 30 часова и радио до 21 сат, без слободног дана и обављао послове око 200 говеда. При томе био је злостављан и трпео претње, наведено је у оштужници, коју заступа заменик Вишег тужиоца Слободан Јовановић .

У периоду од 2010. године до 2019, по сличном сценарију према оптужном акту, оштећен је Маранел П., који је као и претходни оштећени побегао с посла, да би га окривљени пронашао код другог послодавца у истом месту.

У оптужници даље следе имена оштећених Драгослава Ж. , Јосипа М.  и Шандора К., у којим се суштински не мењају оптужбе, већ детаљи око времена и начина извршења дела које се приписује оптуженом.   

Окривљени је у својој одбрани навео у ранојој фази поступка да од петорице оштећених наведених у оптужници, он познаје тројицу, од којих један није радио за њега. На питање тужиоца, наводно, изјавио је да их је знао само по надимцима.   

Један од бранилаца окривљеног, адвокат Бошко Арсенијевић  на припремном рочишту указао је да одбрана  стоји на становишту да ће се тек на главном претресу утврдити да ли је свака страна имала користи од оваквог пословног односа. Наиме, по браниоцима, реч је о томе да се држава умешала у у односе у овој области, који трају више од једног века на овом простору, а кад се ради о пољопривредним газдинствима, не водећи рачуна о реалностима у одржавању овакве производње.  

М. Вујачић

Radnik
20.01.2021 • 12:27
Da ga osude na doživotnu robiju malo je. Taj je radio šta je hteo. Država u drzavi
EUR/RSD 117.3179
Најновије вести