Поново одложено припремно рочиште Беливуковој групи

БЕОГРАД: У Специјалном суду у Београду данас је за 24. мај одложено припремно рочиште у процесу против организоване кроминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, чији се припадници потврђеном оптужницом терете за пет убистава, трговину дрогом, незаконито држање и ношење оружја, отмице и силовање.
1
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Данашње припремно рочиште је одложено јер се адвокати оптужених Владимира Грека и Владе Драганића нису појавили на суђењу.

Грека и Драганића је заступао Дејан Лазаревић који је ухапшен 14. априла због сумње да је припадник организиване криминалне групе Дарка Шарића, и од тада се налази у притвору.

Како је рекла адвокат Миљана Перендија која брани Филипа Ивановског, Никола Ристовић сада заступа Вељка Беливука и још неке припраднике њихове групе.

У суд је око 9 часова стигло око пет марица, испред Специјалног суда су се окупиле бројне медијске екипе, а у међувремену су почели да пристижу адвокати.

Међу првима је у суд стигао адвокат Немања Говедарица, затим Ивана Остојић, Никола Ристовић, Стефан Јокић, Никола Думнић ,Горан Петронијевић и многи други...

Такође, са слободе су дошли окривљени Војислав Ђорђевић, Слађана Секулић, Владимир Димитријевић.

Припремно рочиште је 8. марта било одложено јер је Беливуков адвокат Лазаревић тражио изузеће тужилаца и судија.

Припремно рочиште је затворено за јавност и њему могу да присуствују само оптужени, њихови бранооци, пуномоћници оптужених, поступајући тужилц и судско веће.

Није познато ко ће заузети Лазаревићево место и бити бранилац неких чланова Беливукове групе.

На овом рочиштву које је заказано и за среду и четвртак, оптужени ће се кратко изјаснити о кривици, односно да ли признају или негирају кривична дела за која се терете, а потом ће тужилаштво и одбрана предлагати своје доказе који ће се изводити током суђења.

Након што се оконча припремно рочиште суд ће заказати главни претрес (суђење) које ће бити јавно, а оптужени ће моћи детаљно да изложе своје одбране.

На данашњем рочишту Беливук, Миљковић и остали оптужени су приведени из притвора Окружног затвора у Београду под јаким мерама обезбеђења.

Осим притворених, на оптужници се налази још пет особа, од којих су две у кућном притвору, а четворица су одлучила да тужилаштву открију детаље извршења кривичних дела, од којих су двојица добила статус - сведока окривљених.

Бојан Хрватин и Никола Спасојевић закључили су споразум са Тужилаштвом за организовани криминал да за казну од 15 и 14 година затвора сведоче против ове групе о тешким убиствима и другим кривичним делима која је починила.

Хрватин и Спасојевић су према овим споразумима добили статус сведока окривљених, а поменуте казне од 15 и 14 година затвора ће им бити изречене на крају комплетног суђења овој групи, уколико испуне обавезе из споразума и сведоче против клана Беливук-Миљковић, потврђено је Тан‌југу.

Хватин се оптужницом терети за учешће у четири од пет тешких убистава - Горан Величковића, Лазара Вукичевића, Здравка Радијевића и Милана Љепоје.

Спасојевић се терети за учешће у тешком убиству Горана Величковића и Александра Глигоријевића, као и за недозвољено држање оружја.

Обојици за ова дела прети доживотни зарвор, а овако ће добити само по 15 и 14 година затвора.

Оптужница против Беливукове групе поврђена је 9. новембра прошле године, али суђење није било заказано све до недавно јер је убрзо председница судског већа којој је додељен предмет на суђење Зорана Трајковић, отишла на боловање.

Предмет је недавно додељен новом судском већу на челу са судијом Винком Бераха Никичевић.

Потврђеном оптужницом, група се терети за убиства Горана Величковића Гоксија, Лазара Вукичевића, Здравка Радојевића, Александра Глигоријевића Пукија и Милана Љепоје.

Беливук је оптужен за пет, а Марко Миљковић за четири тешка убиства.

За ова убиства оптужено је још 11 припадника групе.

Докази против ове групе заплењени су махом са апликације Скај за мобилне телефоне, међу њима аудио и видео снимци, као и фотографије бруталних убистава, а путем међународне правне помоћи оне су из Француске достављени нашим правосудним органима.

Поред Беливука и Миљковића ова оптужница терети и Срђана Лалића, Милоша Будимира, Марка Будимира, Небојше Јанковића, Влада Драганића, Бојана Хрватина, Дејан Тешића, Николе Спасојевића, Немање Ђурића, Немање Лакичевића, Марка Андрића, Владе Георгиева, Александра Вучељића, Милована Тадића, Филипа Ивановског, Жељка Коџића, Слађане Секулић, Бориса Карапанџића, Николе Стефановића, Владимира Грека, Александра Шћепановића, Алексе Шејица, Мијата Симеуновића, Милоша Лукића Селака, Алексе Дуњића, Војислава Ђордевића, Алексе Стошића, Владимира Димитријевића.

Окривљени сарадник Хрватин, који је раније осуђиван за убиство навијача 2005 године, детаљно је испричао тужилаштву како су извршена четири од пет убистава у Ритопеку за која је оптужено укупно 13 припадника групе, међу којима је и он. О убиствима је тужилаштву испричао све и Спасојевић.

Владимир Димитријевић и Војислав Ђорђевић, који немају статус окривљених сарадника тужилаштва, испричали су му на који је начин група препродавала дрогу.

Секулић и Стефановић су у кућном притвору и они једини долазе без пратње судске страже.

Група се терети да је од почетка 2019. до хапшења у фебруару 2021. године деловала под велом Партизанове навијачке групе “Принципи”.

Припадници групе су , како се сумња, деловали по упутствима вођа групе, Вељка Беливука и Марка Миљковића који су им давали налоге где, када и на који начин треба да се отме и лиши живота, као и где ће се дрога стављати у промет...

Налоге су преносили махом преко апликације “Скај”.

Тужилаштво за организовани криминал почетком априла подигло је нову оптужницу, другу по реду, против Беливука, Миљковића и још десет припадника њихове групе.

Овом оптужницом они се терете за убиство Николе Митића у августу 2020. године и Горана Михајловића у априлу 2019. године.

Такође, овом оптужницом обухваћен је и Сенад Решовић који је ухапшен средином октобра, као и Дејан Михајловић који се сумњичи за саизвршилаштво у убиству Здравка Радојевића, које је већ обухваћено оптужницом против ове групе.

У јануару је покренута још једна истрага против Беливука, Миљковића и Ивановског као и њихових жена и Беливукове таште због сумње да су прали новац који потче од криминалних активности ове групе.

Црногорско тужилаштво такође води истрагу против Беливука и Миљковића због два убиства и једне отмице у Црној Гори.

Перендија: Суђење одложено због изостанка адвоката

Након одлагања рочишта које је затворено за јавност новинарима се испред суда обратила Миљана Перендија, адвокат оптуженог Филипа Ивановског.

Према њеним речима, рочиште је одложено, јер оптужени Владимир Грек и Владе Драганић нису имали адвокате, пошто је њихов бранилац Дејан Лазаревић недавно ухапшен због сумње да је припадник организоване криминалне групе Дарка Шарића.

Како је рекла, суд је наложио Драганићу и Греку да у року од месец дана себи обезбеде друге адвокате, док Перендија сматра да је неозбиљно јер нема адвоката који је у стању да у року од месец дана припрему одбрану.

Ја сам очекивала да ће бити одложено припремно рочиште, јер је адвокат Лазаревић ухапшен седам дана пред ово рочиште, што је аутоматски блокирало данашње суђење, али сматрам да је неозбиљно да се за месец дана постави неки адвокат да преузме одбрану окривљених, а да претходно не зна уопште о чему се ради, навела је Перендија.

Такође је истакла да је у том предмету тешко наћи замену адвокату Лазаревићу који је, како каже, професионалац.

Адвокат Никола Ристовић је устао на почетку суђења и рекао да ће он да брани осам или девет окривљених, међу којима је и Вељко Беливук, али по мени тешко да он може сам да испрати овај предмет, рекла је Перендија.

Осврнула се и на Лазаревићево хапшење и поручила да је велика неправда учињена, као и да је његово здравствено стање нарушено, али детаље није хтела да коментарише.

Перендија је оценила да је тај предмет јако чудан, као и да су се у септембру адвокати договорили да не улажу жалбе на оптужницу како би што пре кренули у суђење.

Ниједан окривљени није отказао пуномоћје већ су отказали адвокати из адвокатске канцеларије Дејана Лазаревића због новонастале ситуације, рекла је она и додала да је Ристовић бранилац свих окривљених у овом предмету које је заступао Лазаревић.

Додала је и да је Ристовић тражио одлагање припремног рочишта јер се није консултовао са окривљенима које сада он брани, али да се суђење одложило искључиво због изостанка бранилаца Грека и Драганића.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести