Потврђена оптужница против групе "Америка", уложене жалбе

БЕОГРАД: Виши суд у Београду потврдио је оптужницу у случају познатом као “Америка”, који се води против Веселина Раичевића и још тројице окривљених оптужених да су припадници групе хза трговину дрогом, а коју медији називају "Америка".
sud
Фото: Pixabay, ilustracija

Поред Раичевића оптужени су и Александар Стевић, Имрли Алили и Ашим Јусуфи.

Решење о потврђивању оптужнице донело је кривично ванпретресно веће Вишег суда суда, потврдила је Танјугу портпарол суда Татјана Тешић.

Одбрана оптужених је поднела жалбе на ту одлуку, о којима ће одлучивати Апелациони суд у Београду.

Раичевић, Стевић и Алили били су у јуну 2020. пуштени да се бране са слободе уз меру забране напуштања боравишта, након што су у притвору провели скоро 14 месеци.

Јусуфију тада притвор није укинут због опасности од бекства, јер није држављанин Србије.

Ова четворка се терети за кривично дело неовлашћхена производња и стављање у промет опојних дрога које је извршено у групи, за које је запрећена казна затвора од пет до 15 година.

Приликом хапшења групе, како је тада саопштено, заплењено је око два килограма хероина. Пут дроге праћен је од уласка у Србију из Бугарске до Београда.

Према писању медија група позната као "Америка" постоји неколико деценија и бави се трговином наркотицима, а за окривљене се сумња да су њен део.

Крајем априла 2019. године суд у Лими, у Перуу, правознажно је осудио на 25 година затвора Зорана Јакшића (57), наводног вођу "Америке", због кријумчарења кокаин-хидроклорида у Европу и Северну Америку.

Та пресуда је, међутим, укинута у новембру 2020, а Јакшић који је издржавао казну затвора у Перуу је пребачен у кућни притвор одакле ће пратити ново суђење.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести