Правоснажно ослобођено обезбеђење Слободана Милошевића

Припадници службеног обезбеђења бившег председника државе Слободана Милошевића Саша Матић и Дејан Ђикић, као и његови поштоваоци Ратко Зечевић и Синиша Вучинић, правоснажно су ослобођени оптужбе да су 31. марта 2001. године, као учесници „народне страже” за одбрану Милошевића у резиденцијалној вили „Мир”, починили тешко дело против опште сигурности. 
apelacioni sud
Фото: Tanjug

Како „Дневник” сазнаје, Апелациони суд у Београду потврдио је ослобађајућу пресуду београдског Првог основног суда изречену Зечевићу, Вучинићу, Ђикићу и Матићу 13. октобра прошле године, у поступку који је поновљен пошто је прва, такође ослобађајућа пресуда, била укинута. 

Портпаролка Апелационог суда Мирјана Пиљић потврдила је у изјави за „Дневник” да је другостепено судско веће одбило жалбу тужиоца као неосновану.

– Апелациони суд налази својом пресудом да је првостепени суд правилном оценом изведених доказа потпуно и правилно утврдио чињенично стање и дошао до закључка да нема довољно поузданих доказа да су окривљени извршили дело које им се ставља на терет и ослободио их оптужбе – казала је Мирјана Пиљић. 

Пре седам година, такође у том поступку, бивши  функционер СПС-а Ратко Зечевић, Синиша Вучинић, својевремено функционер Југословенске левице, Саша Матић, Дејан Ђикић и још тридесет окривљених су, услед наступања застарелости, ослобођени оптужби које су их сумњичиле да су у ноћи 30. на 31. март 2001. године, као учесници „народне страже” у дворишту виле „Мир” ометали полицајце у обављању службене дужности хапшења Милошевића.

Приликом драматичних догађаја пре 17 година у резиденцијалној вили „Мир” и око ње, више наоружаних људи с најлон чарапама преко лица појавило се испред капије, покушавајући да је развале или прескоче ограду, а оптужница тврди да су то били полицајци с налогом за хапшење Милошевића, које су, с друге стране, у томе спречавале „народне страже”, грађани окупљени у дворишту виле који су штитили Милошевића. 

Одбрана окривљених је од почетка негирала оптужбе за пуцњаву и ометање полицајаца у вршењу службене дужности, те истицала да нико од учесника „народне страже”није имао никакво оружје и да су „једино нападачи с чарапама преко лица били наоружани, и то дугим цевима и бомбама, те да су у покушају да прескоче ограду и шчепају Милошевића, бацали шок-бомбе и пуцали из аутоматског оружја”.


Нису потврђене оптужбе

Сада правоснажном пресудом утврђено је да изведеним доказима нису потврђене оптужбе које су сумњичиле окривљене да су у ноћи 31. марта 2001. године, у време полицијске акције хапшења Милошевића, у кругу резиденције вила „Мир” „неовлашћено носили ватрено оружје и муницију чије набављање, држање и ношење грађанима уопште није дозвољено”, односно  да су у дворишту виле били у скупини из чијег правца су испаљени хици према капији испред које се на улици налазило више људи. По оптужби, хицима који су наводно испаљени из унутрашњости дворишта на улици су повређене две особе, полицијски службеник Слађан Стошић и фото-репортер Илија Андрић.

Основни суд је и после првог суђења 2013. године ослободио окривљене оптужби, али је та пресуда укинута да би се у поновљеном поступку извели још неки докази. 


Окривљени су тврдили да су „народне страже у вили 'Мир' чувале  Милошевића као живи штит јер су стрепели да би могао бити киднапован због вишемилионске награде коју су нудили Американци да би се што пре  нашао у Хагу”.

Због догађаја у вили „Мир” последњих дана марта 2001. године, оптужница против Милошевићевих бранилаца подигнута је 27. септембра 2005. против укупно 35 учесника „народне страже”, али је у међувремену застарело гоњење за ометање хапшења па је поступак завршен за тридесторицу који су сумњичени само за то дело. После тога су у процесу остала петорица, којима је оптужба ставила на терет дело против опште безбедности, а у међувремену је преминуо окривљени Богољуб Бјелица, бивши високи државни функционер.

Ј. Јаковљевић

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести