Правосудној стражи пуно посла и у време короне

У новосадској Палати правде, у којој, по слободној процени, борави упола мање људи него што је то било уобичајено пре ванредних околности, у време коронавируса нема забележених значајнијих инцидената, нити донедавно неретких заплена оружја и опасних оруђа, али далеко од тога да се припадници Правосудне страже досађују.
Palata pravde u Novom Sadu Foto: Dnevnik.rs
Фото: Палата правде у Новом Саду Фото: Дневник.рс

Прилагодили су се условима које трају месецима, па су својим редовним активностима чувања реда у палати правде додали и нове. Они су и даље присутни све време на свим спратовима, а неки окривљени, доведени из притвора, смештају се ради безбедности у притворске јединице док нису на суђењу. Припадници затворског обезбеђења одговарају искључиво за приведено лице и немају надлежности за ред у суду, док је правосудна стража задужена за то, а по посебној потреби, асистира и полиција на позив Суда.

Међу осталима у суду одувек има сталних посетилаца, старих познаника, од којих неки имају и по више десетина предмета, ако не и у троцифреном броју. Уз то, недавно је била и лажна дојава о постављеној бомби. У таквом безбедносном режиму, приводе се крају радови на најсавременијем систему техничке безбедности у новом објекту Посебног одељењу суда и тужилаштва на Булевару ослобођења.


Нема хладног оружја

При уласку у новосадску Палату правде припадници Правосудне страже су последњих година највише пленили ножеве разних врста (каме, скакавце, бајонете, лептире...), боксере (и код женских особа), а лане су у моду ушле и металне телескопске палице, које се на оштрији покрет руке извлаче на дужину, такозване бејзболке. Три до четири пута годишње затичу се прави пиштољи. Ове године, ипак, још ништа није затицано од опасних предмета.   


Дешавају се и узбуне у тим просторијама, за које на крају глас с аутомата објасни да се радило о вежби. Реч је о максималним превентивним мерама безбедности, видео-надзору, противпожарним алармима, звучном обавештавању присутних у објекту и специјалним вратима.      

Пре ванредних околности било је уобичајено да у Палати правде буде у неком тренутку од 3.000 до 5.000 људи, а сада их је упола мање, али с трендом пораста у последње врема, односно враћања у стари амбијент.

– У оваквим условима, приметан је пад броја посетилаца у Палати правде, а стриктно се спроводе мере поводом ковида-19 – каже за „Дневник” шеф обезбеђења судова Слободан Кнежевић. – Приликом уласка у зграду обавезна је дезинфекција руку и провера температуре ручним мерачем свим запосленима и посетиоцима, односно странкама. Све особе с евидентираном повишеном температуром – а нема их у већем броју,  просечно једна седмично, тренутно се после потврде другим мерењем, удаљавају из зграде и упућују у ковид-амбуланту на даљи третман у складу с епидемиолошком ситуацијом.

Напомиње да се стража стара да сви људи који улазе у објекат поштују мере.

– Било је неколико случјева да посетиоци не желе да им службеници Правосудне страже мере температуру, али им није дозвољен улазак у зграду. Ипак, на крају су пристали на проверу. Некад припадници демонстрирају мерење на себи да би приказали да није реч о шкодљивом поступку – објашњава наш саговорник.       

Кнежевић каже и да има особа које имају много суђења у згради у којима су у статусу тужилаца. Обично иду до писарница тужилаштава и судова. На пример, један од њих вероватно има више од стотину предмета. Однедавно, он се креће у присуству обезбеђења до писарница, али му није дозвољено да узнемирава судије и тужиоце у кабинетима.

Такође, има случајева да неке особа покрену предмете, али да међу њима има и измишњених случајева, па туже све живо. 

Једна лажна дојава о бомби

Ове године је била само једна дојава о бомби, по обичају – лажна. Наиме, 15. септембра у 8.35 сати, непознати мушки глас јавио је на телефонску централу суда мирним гласом да је у суду постављена бомба.      

– Обавестио сам полицију, патрола је стигла одмах, зграда је евакуисана, а противдиверзиони тим је обавио преглед и утврђено је да је дојава лажна. Занимљиво је да је пре тога била дојава 23. априла прошле године, у исто доба дана, с пола сата разлике у позиву, када је такође „мирно саопштена” иста порука, само с другог броја телефона – наводи Кнежевић.

  М. Вујачић

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести