Председнику општине Нова Црња 22 месеца затвора

ЗРЕЊАНИН: Председник општине Нова Црња Пера Миланков је првостепеном, неправоснажном пресудом кривичног већа Вишег суда у Зрењанину, осуђен на јединствену казну затвора од годину и десет месеци, у процесу који је вођен против њега и још тринаест окривљених.
Nova Crnja Pera Milankov foto jelena ivanovic
Фото: Dnevnik.rs

Миланков је оглашен кривим за почињено продужено кривично дело примања мита, за које му је утврђена казна од године затвора, и за злоупотребу службеног положаја у саизвршилаштву, за које је такође осуђен на годину затвора, али му је, у складу са законом, изречена јединствена казна затвора од годину и десет месеци.

Пресудом се налаже и одузимање имовинске користи од Миланкова у износу од 2.755.000 динара, као и намештаја у вредности од 400.000 динара. Изречена му је и мера безбедности забране вршења и делатности у вези с располагањем имовином општине Нова Црња.

Пресуда је неправоснажна и на њу се жалба може уложити Апелационом суду у Новом Саду, што је одбрана и најавила.

„Одбрана је незадовољна таквом пресудом Вишег суда у Зрењанину јер сматрамо да нема довољно аргумената за осуђујућу пресуду, али је првостепени суд то другачије видео. Ово је, у спортском жаргону речено, прво полувреме“, речи су адвоката Вићентија Даријевића, браниоца првооптуженог Пере Миланкова.


Казне и за 13 окривљених

Свих 13 осталих окривљених у овом предмету оглашени су кривим и изречене су им казне затвора у распону од осам месеци до године, с тим што су неке од њих условне, а део ће бити извршен у кућним уловима, уз надзор наногицом.


Сличног мишљења је и други члан тима одбране, адвокат Крсто Бобот.

„У писаној одлуци првостепени суд мораће да да образложење за своје чињеничне и правне закључке, који су свакако другачији од виђења одбране“, каже Бобот:“Следи жалба одбране, а ми смо затражили додатни жалбени рок од 30 дана и наша правна борба се наставља.“

Оптужницу против Пере Миланкова Више јавно тужилаштво у Зрењанину подигло је још у априлу 2013, а измењена је крајем исте године. Миланкову се на терет стављало пет кривичних дела која се односе на примање мита и злоупотребу службеног положаја у саизвршилаштву.

Пера Миланков је ухапшен у октобру 2012. године, а у притвору је провео готово годину.

Кривичном пријавом, коју је тада поднео МУП Србије, Миланкову се стављало на терет да је узимао мито од неколико приватника да би њиховим фирмама били поверени послови изградње капеле и уличне инфраструктуре, као и за равнање пољских путева. По наводима полиције, Миланков је на тај начин за себе узео близу 1,5 милион динара, а по 100.000 динара је обезбедио Фудбалском клубу „Будућност” из Српске Црње и једној непознатој особи.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести