Преминуо новосадски адвокат чије убиство је покушано лане

У Новом Саду јуче је, изненада, умро адвокат Бранислав Травица (44).
1

За сада није познат узрок смрти, али подсећамо на то да га је у јануару прошле године у викенд-насељу у Сремској Каменици напао окривљени Ранко Безар. Суђење у том поступку је у току, а последње рочиште је 28. септембра ове године одложено јер је бранилац окривљеног опет тражио изузеће поступајућег већа с предсаедавајућим, али и председника Вишег суда.

Разлози за изузеће нису потпуно исти као они из фебруара ове године, када је је тражено изузеће истих особа, које је потом одбијено. Овог пута је бранилац окривљеног Ранка Безара, адвокат из Зрењанина Велимир Којић, предао поменути захтев 15 минута пре почетка главног претреса. Председник судског већа судија Срђан Савић направио је паузу од око сата и публика је напустила велику салу новосадске Палате правде да би се веће и Тужилаштво упознали с образложењем одбране, које је сачињено на шест страна текста и прилозима фото-копија на девет страна.      

Иначе, окривљени Ранко Безар је на отварању главног претреса оспоравао оптужницу, док је оштећени навео, одмах после његове одбране, да је оптужени изнео низ неистина у доказном поступку.

По оптужници, 26. јануара 2019. године, око 14.20 сати, у насељу на подручју Сремске Каменице у којем оштећени има викендицу, окривљени је у средње алкохолиснаом стању, кад му је способност да схвати значај свога дела и да управља својим поступцима била смањена, али не до битног степена, покушао пиштољем да лиши живота Бранислава Травицу, за кога је напоменуто да као адвокат обавља посао од јавног значаја пред судским и другим јавним органима.

Пришао му је и у њега уперио пиштољ, повукао је обарач, али пошто у цеви није било метка, он није опалио. Потом је покушао да га репетира и тако стави метак у цев, али га је оштећени спречио у томе тако што је отргнуо поменуто оружје. Он је успео да савлада нападача.

Окривљени је у више наврата упутио претње, попут „Убићу те”, „Ти си адвокат мафије”, чиме је извршио кривично дело тешког убиства у покушају, наводи се у оптужном акту који заступа заменик вишег јавног тужиоца Слободан Јосимовић.      

У оптужници се додаје да је окривљени истог дана неовлашћено држао пушку – карабин, чије поседовање није дозвољено, као и већу количину муниције, па је и због тога окривљан за одговарајуће кривично дело.

Подсетимо, оптужени је у својој одбрани навео да је комшију сматрао као друга, пријатеља и брата. Почињући своју одбрану пред кривичним већем, којем предсадава судија Срђан Савић, казао је да су били у добрим односима, без несугласица. Такође, изјавио је да је био дуже време под стресом јер је тог дана прошла година откако је добио отказ, док су му супругу на послу натерали да иде болесна да чисти снег.

Додао је да је тих дана пронашао скривену пушку на тавану своје куће, која је, како је казао, можда припадала његовом покојном тасту који је избегао из Хрватске, или неким људима који су се накратко скућили код њега. Рекао је и да је имао пиштољ у легалном поседу, који је желео да поклони неком ко може да га легално узме или купи.

Казао је да је отишао код комшије Травице, који га је често ангажовао да се брине о његовим воћкама, кад је видео да је овај стигао до своје викендице.

– Кад сам дошао до њихове куће, кренуо сам да му покажем пиштољ, неко је викнуо да имам оружје и да треба звати полицију. Изнанада сам бацио пиштољ у снег, и после тога ми је дошло до прекида филма. Не сећам се да сам изговорио да је „адвокат мафије”, ја ту реч не употребљавам, нити да сам му рекао да ћу га убити. Не знам шта се дешавало до доласка полиције и мог хапшења – навео је оптужени.

Оштећени Бранислав Травица је одмах потом казао да је оптужени у одбрани рекао само две или три тачне ствари и гомилу неистина.

Травица је том приликом изјавио да му је окривљени изненада пришао на два или три метра и завукао је руку под јакну, уперио цев према њему, није ништа рекао.   

– Ја сам у том тренутку клизнуо, чуо сам звук обарача и ударача. Кад је схватио да сам жив, додао је, покушао је да репетира. Ухватио сам га чврсто, окренуо пиштољ ка земљи док је покушавао да се отргне из мог загрљаја – изјавио је тада Бранислав Травица.

М. Вујачић

Ranko
12.10.2020 • 23:02
Koliko je suza proliveno radi tog hoštaplera pričam ovo jer sam upućen u ovaj slučaj žao mi je Ranka Bezara sve mu je naštimano. Ali iz ovoga može svako da izvuče pouku, ko se sa bogom igra i božijim djelima pretežno ga stigne zasluga po djelu.
Darko
12.10.2020 • 23:16
Ideš tamo gdje ti je i mjesto. Koliko je samo suza priliveno radi tebe nezna samo sta je Bog čekao do sada.
Neko
13.10.2020 • 17:48
Molim doticne koji pisu konentare da se pridrzavaju osnovnih ljuckih nacela.
bi
14.10.2020 • 09:34
šta je u pitanju
EUR/RSD 117.5834
Најновије вести