Пресуда Вишег суда у Београду: Десет година за злочин над Србима у Сарајеву

Судско веће Вишег суда у Београду првостепено је осудило на десет година затвора Хусеина Мујановића због ратног злочина против цивилног становништва 1992. године у Сарајеву.
sud, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

У саопштењу Одељења за ратне злочине наводи се Хусеину Мујановићу продужен притвор који му је одређен решењем судије за претходни поступак Вишег суда у Београду 1. августа 2018. године, а који му се рачуна од 30. јула, када је ухапшен.

„Притвор Мујановићу може трајати до упућивања у завод за извршење кривичних санкција, али најдуже док не истекне време трајања казне изречене у првостепеној пресуди”, наводи се у саопштењу Вишег суда.

Суд наводи да је Мујановић обавезан да надокнади и трошкове кривичног поступка у износу од 138.410 динара као и да плати трошкове судског паушала у износу од 15.000 динара у року од 15 дана од дана правноснажности пресуде, под претњом принудног извршења.

Против пресуде Тужилаштво и окривљени Мујановић могу се жалити Апелационом суду у Београду у року од 15 дана од дана пријема документа.

Мујановић је оптужен јер је као управник војничког притвора Армије БиХ противзаконито затворио 30 цивила српске националности.

Према наводима оптужнице, Мујановић је издавао наредбе подређенима, али је и сам учествовао у наношењу повреда заробљеницима, од којих је преминуло седам Срба, пренео је РТС. 

С. Х.

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести