При крају суђење за удес са смртним исходом у Чуругу пре три године

У новосадском Вишем суду јуче је настављен главни претрес окривљеном Мирку Трнинићу (46) из Жабља, који се терети за саобраћајну несрећу која се догодила пре три године у Чуругу, у којој је на лицу места погинула путница у његовом аутомобилу Мина Милановић (21) из Жабља.
sud novi sad, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Судски вештак судске медицине Владимир Пилија јуче је остао при мишљењу, између осталог, да је смрт девојке наступила услед унутрашњих повреда које је задобила након што је испала из аутомобила и ударила у нешто, на пример у електрични стуб. Након тога, бранилац окривљеног адвокат Владимир Хоровиц предложио је да судски вештаци техничке струке на следећем рочишту одговоре да ли би Мина Милановић испала из возила и да је била везана сигурносним појасом, на шта је веће којем председава судија Раде Калајyија пристало.  

По наводима оптужнице, 8. јула 2015. године око 23 сата у Чуругу, окривљени је под дејством алкохола, у стању тешког пијанства (1,5 промил) управљао путничким возилом „лендровер фрилендер” крећући се од викенд-зоне Трећа рампа на Тиси ка Чуругу. Том приликом није прилагодио брзину кретња возила особинама и стању пута у Улици Димитрија Туцовића, крећући се брзином од 94 километра на сат, односно 28 километра већом од дозвољене. 

Изгубио је контролу над возилом, које се превртало, да би потом ударио у паркирани комби, а затим на метални стуб ограде, након чега се наставило ротирати око девет метара, услед чега је сапутница Мина Милановић испала, прелетела дворишну капију и ударила у бандеру у дворишту, те пала на земљу. Она је  задобила повреде услед којих је после покушаја реанимације екипе Хитне помоћи преминула на лицу места. Остали путници у возилу Тодор К. и и Марија С. задобили су лаке телесне повреде.

Окривљеном се приписује да је том приликом починио тешко дело против безбедности јавног саобраћаја, наводи се у оптужном акту који заступа заменик вишег јавног тужиоца Зоран Јаковљевић

Иначе, окривљени је раније у својој одбрани изјавио да је критичног дан попио три ракије и један „сомерсби” и да алкохол добро подноси (по занимању је угоститељ). Признао је да је том приликом управљао наведеним возилом у којем су биле поменуте  особе. Изјавио је да је пред улазак у Чуруг возио полако и да је онда мало дао гас, тако да има осећај да је возио око 80 киломатара на сат, али да није гледао на брзиномер.

Наводно, пред сам улазак у село постоји кривина удесно, испред које је осетио да је волан почео да иде у леву страну, односно да точкови вуку лево, те да је имао осећај да је пукла задња десна гума, па је покушао да исправи возило, након чега се више ничега не сећа, само прашине, а следеће чега се сећа је преврнути комби. Изјавио је да је и он том приликом био тешко повређен и да ге је све тешко погодило, те да је већ доживео трагедију кад му је шест година раније у удесу жена изгубила живот, када је и је син задобио тешке телесне повреде и једва остао жив.

С друге стране, сведок Тодор С. из Жабља, ком је сада покојна Мина Милановић била девојка, изјавио је својевремено у поступку да је она била на задњем седишту, а Марија С., девојка окривљеног, на сувозачевом месту. Тај сведок је рекао да је окривљени пред кривину дао гас, убрзао кретање на око 80 километара на сат те да га је он замолио да смањи брзину, што овај није учинио, него су се окривљени и његова девојка смејали кад се ухватио за рукохват изнад врата и она га је питала да ли се он то боји брзине. Изјавио је такође, да је окривљени нагло закочио па одмах пустио кочницу и да се у том тренутку задњи део возила занео улево те да је потом возач изгубио контролу. Ударио је у дрво, а Мина га је упитала шта то ради. Након тога је возило почело да се преврће више пута, преко коловоза и леве бакине, па ударило у паркирани комби који се од силине удара преврнуо на бок.

Тај сведок је изјавио да није чуо да је пукла задња гума, иако је седео на задем седишту.

Сведокиња Марија С. из Госпођинаца, која је била на месту сувозача, изјавила је да је пре несереће чула да је нешто пукло.

По налазу вештака из области саобраћаја произлази да је до саобраћајне незгоде дошло пропустима окривљеног, услед којих је дошло до заношења возила. Наставак суђења судија Калајyија заказао је за 24. јануар наредне године, кад се очекује, после саслушања вештака, изношење завршних речи.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести