Процес за убиство ММА борца: Другоокривљени изнео нове детаље

У наставку суђења Далибору Богдановићу Боћи (44) и Данелу Јањошу (43) оптуженима за тешко убиство ММА борца Уроша Стефановића (27), рањавање Горана Ковачевића Горанца (48) и недозвољено ношење оружја, јуче су у новосадском Вишем суду, сведочила петорица полицајаца који су након критичног догађаја били на лицу места и који су учествовали у потери сумњивог возила и осумњичених.
Архива Дневника/ Оптуженог Даниела Јањоша изводе из суда
Фото: Архива Дневника/ Оптуженог Даниела Јањоша изводе из суда

Пре него што су испитани сведоци, за реч се јавио другооптужени Даниел Јањош који је истакао да има примедбу на, по њему, неке битне делове његове изјаве на које нико не обраћа пажњу.

Он је поновио да је он раније возио Богдановића пик-апом на Фрушку гору, негде код Јаска, где су вежбали гађање, пуцајући у флаше и кутију која је пронађена у ауту, а на којој су се налазиле рупе од метака које су тада настале.

- Ја сам рукавице које је Богдановић користио убацио, као и кесу у којој су се налазиле рукавице и етикете са њих. Све сам ставио у ту кутију у гепек пик-апа и то је пронађено приликом увиђаја после пуцњаве у Цанкаравеој – нагласио је Јањош и додао да то није рекао у тужилаштву на саслушању јер је су га у полицији малтретирали и није целу ноћ спавао.


Судија: Вештак није узео доказе на ваљан начин

Судија Видоје Митрић предочио је јуче да вештак није узео доказе на ваљан начин и да је ту направљен пропуст. Због тога ће бити наложена нова ДНК анализа задњег дела пик-апа.  - Требало је да узме трагове из целог возила, посебно са места где би се инвалидна особа ухватила – сматра судија Митрић.

Подсетимо, судски вештак, молекуларни биолог, Милица Кецкаревић потврдила је на претходном рочишту да уопште није узет на анализу задњи део возила пежо из разлога јер се узимају трагови са ручки врата и малих површина (волана, мењача...), а пошто на задњем делу ручки није било, трагови нису ни узети.


- Могуће је да сам био декоцентрисан  када сам давао исказ у вези тих ствари који се налазе у кутији. На прошлом рочишту сам схватио. Имао сам седам дана да размислим и да се присетим - рекао је Јањош.

Сведок Иван Нађ, који је критичног дана радио у полицијској испостави Детелинара и који је заједно са још једним колегом први стигао на лице места испричао је да су у дворишту Цанкареве број 8  видели са леве стране тело покојног Уроша Стефановића као и два мушкарца, старијег и млађег.

- Били су видно узнемирени и узрујани. Имао сам утисак да је старије лице очекивало да знамо ко је, а када је увидео да не знамо рекао је: „Ја сам Горанац”, а за друго лице је рекао да му је син. Када смо га питали ко је убијен, рекао је да му је кум - навео је у Нађ.

Упитан да ли је неко спомињао ко би могао да буде починилац, одговорио је да нико није те вечери спомињао ко би, евентуално, могао да буде починилац.

Полицајац Стефан Крстић, који те вечери није био на дужности, а који се у том моменту затекао у близини, испричао је да је чуо пет, шест појединачних, гласних пуцњева и да је видео једног крупног и ћелавог мушкарца како излази из пасажа. Он је додао и да је приметио групу мушкараца обучених у црне мајице на којима је био исти натпис за које је касније сазнао да је у питању једна бајкерска група.

И други сведоци су потврдили да су у Цанкаревој улици видели групу мушкараца у црним мајицама и кожним прслуцима на којима је нешто писало, али нису ништа више могли да кажу јер их нису легитимисали.

Жељко Фурдуловић који је тада радио у Одељењу водича службених паса је потврдио да је у потрагу за починиоцима био ангажован један пас који је на насипу Канала ДТД код Руменке нањушио неки траг, али да не зна чији.

Подсетимо, Богдановић и Јањош се оптужним актом терете да су 2. сптембра 2021. године, око 21 час, возилом марке пежо дошли до зграде у Цанкаревој улици број 8 на новосадској Детелинари где се догодио критични догађај. Како се наводи у оптужници, возилом је управљао окривљени Даниел Јањош, док се окривљени Далибор Богдановић налазио на задњем седишту иза сувозачевог седишта. Када су дошли до наведене адресе, паркирали су се испред улаза, како би сачекали долазак оштећеног Горана Ковачевића и Уроша Стефановића и обојицу лишили живота. Оштећени су мотоциклима дошли до зграде, Стефановић је остао код улаза, а Ковачевић је мотором ушао у двориште где се налази паркинг и гаражни простор. Након што је Ковачевић паркирао мотор у гаражу и кренуо ка пролазу зграде, из возила у којем су се налазили окривљени, Даниел Јањош пуца у правцу Ковачевића који том приликом задобија лаке телесне повреде руке. За то време, Урош Стефановић, у настојању да помогне Ковачевићу прилази возилиу из ког је пуцано и кацигом разбија стакло код возача и на тај начин удара окривљеног Јањоша у пределу леве надлактице. Тада, како се наводи у оптужници, са задњег седишта у Стефановића пуца и окривљени Богдановић, а потом и Јањош. Том приликом је Стефановић задобио три ране у пределу главе, пет у пределу грудног коша, два пута у пределу трбуха и једном у пределу левог стопала. Од тежине повреда Стефановић је на лицу места преминуо.

У досадашњем поступку саслушан је и оштећени Ковачевић, наводећи да се не придружује кривичном гоњењу Богдановића и да не поставља одштетни захтев, али сматра да особе за које се утврди да су убиле Стефановића треба да одговарају.

Судија Видоје Митрић који председава судским већема заказао је наредно суђење за 14. новембар када би требало да буду саслушани преостали сведоци.

Д. Николић

EUR/RSD 117.2071
Најновије вести