Процес за злочин у Оџацима 19. маја прошле године

Павлу Х. (68) из Оџака, који се терети да је 19. маја прошле године ножем усмртио пријатеља Зорана Томића (60), продужен је притвор решењем ванпретресног већа Вишег суда у Сомбору и по том решењу може трајати најдуже до 14. јуна.
Odžaci, Foto:Dnevnik.rs/ J. Ivanović
Фото: Оџаци, Фото:Дневник.рс/ Ј. Ивановић

Њему је, како „Дневник“ сазнаје, продужен притвор због постојања особитих околности које указују на оправдану бојазан да би окривљени, уколико би се нашао на слободи, у кратком временском периоду могао поновити кривично дело за које се у конкретном случају терети.

Подсетимо, против Павла. Х. је подигнута оптужница Вишег јавног тужиоца у Сомбору од 14. октобра прошле године, због основане сумње да је извршио кривично дело убиство. Оптужница је потврђена правоснажним решењем ванпретресног већа Вишег суда у Сомбору од 2. новембра прошле године.

Припремно рочиште, у овом предмету, одржано је 21. јануара ове године, на којем је одређено ДНК вештачење биолошких трагова.

Као што смо писали, злочин се догодио 19. маја прошле године око 20 часова у Кнез Михаиловој улици, у кући у којој је покојни Зоран Томић становао. Према речима комшија, Томић и Павле Х. су се кобне вечери дружили и пили алкохол, да би у једном тренутку дошло до свађе, након чега је Павле зграбио нож и насрнуо на пријатеља.

До ескалације сукоба дошло је у дворишту, када је Павле, највероватније, задао смртоносан ударац Зорану, након чега је несрећни човек преминуо.


Често пили заједно?

Житељи Оџака, дан након стравичног злочина, испричали су за “Дневник” да су покојни Зоран Томић и Павле Х., неколико месеци пре трагедије, често пили заједно. У алкохолисаном стању су, како кажу, умели и да се посвађају, побију, а потом и помире.

- Зоран је био познат као човек који је често тражио помоћ за лечење,  јер је био психички болесник, али није био насилан. Живео је сам у једној соби без струје и воде - испричао је за “Дневник” један од комшија и додао да је за разлику од Зорана, Павле је био проблематичан. Волео је да попије и готово свакодневно је био у алкохолисаном стању. Већину времена проводио је на улици, где је фактички и живео. Нико није знао да каже да ли има породицу и дом. Он је, према речима житеља Оџака, вишеструко осуђивано лице.


Како нам је дан након трагедије испричала комшиница Душанка Ч., која станује у дворишном стану иза куће у којој је живео настрадали, негде између 20 и 21 час чула се галама и вика. Када је изашла у двориште, угледала је Зорана и Палику, како зову Павла, како се туку.

- Претпостављам да су се Зоки и Палика посвађали у кући, а онда наставили свађу у ајнфорту. Палика је у руци држао нож. Без размишљања сам потрчала ка њима, а пријатељица Марија, која је била код мене на кафи, позвала је полицију. Умешала сам се и покушала да их раздвојим. Ударила сам Палику у руку и избила му нож, али га је он поново дохватио. Док су се њих двојица рвали, покушала сам да станем на руку у којој је Палика држао нож и некако сам успела, још једном, да му га избијем. Не знам када и како је убо Зорана, јер нигде није било крви. Зоки је лежао на земљи, а ја сам покушавала да му помогнем. Окренула сам га на страну, дала му воде… Дошли су Хитна помоћ и полиција, али Зокију није било спаса – рекла је тада видно потресена комшиница страдалог Томића.

Павле Х. је ухапшен одмах након злочина и од тада се налази иза решетака. Иначе, за ово кривично дело, које му се ставља на терет, прописана је казна више од десет година затвора.

Д. Николић 

EUR/RSD 117.5626
Најновије вести