Проширена истрага за злоупотребе јавних набавки у Минитарству пољопривреде

БЕОГРАД: Тужилаштво за организовани криминал проширило је истрагу у случају који се води против помоћнице министра пољопривреде Драгане Јањић Нишавић и Чедомира Драшковића за примање, односно давање мита у вези са јавним набавкама, на још једну осумњичену.
policija
Фото: MUP, ilustracija

Проширеном истрагом је сада обухваћена и Хелга Стојановић, која је била шеф Одсека за јавне набавке у Министрству пољопривреде, речено је Танјугу у Тужилаштву за организовани криминал.

Њој се на терет ставља да је извршила кривично дело злоупотреба службеног положаја у јавним набавкама, додају у тужилаштву.

Стојановићева је била предвиђена за сведока у овој истрази, али јој статус убрзо промењен у осумњичену.

Њој није одређен притвор, за разлику од Јањић Нишавић и Драшковића, који су ухапшени 9. октобра и налазе се у притвору, који им је два дана касније одредио суд због опасности да ће утицати на сведоке у истрази.

Поводом проширења истраге на Стојановићеву, одбрана сматра да она намерно није била обухваћена првом наредбом о спровођењу истраге.

Адвокат Иван Гвозденац, који брани осумњиченог Драшковића, сматра да је на тај начин заменик тужиоца искористио законске нејасноће и на њено саслушање није позвао браниоце осталих октивљених у поступку, чиме је, како тврди, грубо повредио правила поступања и основно Уставом загарантовано право на одбрану осумњичених.

Најавио је да ће због тога тражити издвајање записника о саслушању, сада осумњичене Стојановић и предузети све кораке прописане Закоником о кривичном поступку.

Јањић Нишавић и Драшковић су се на саслушању у истрази бранили ћутањем, док је Стојановић изнела своју одбрану.

Како је након њиховог хапшења саопштило тужилаштво, сумња се да је Јањић Нишавић од осумњиченог Д. Ч. примила месечну рату, унапред обећане користи за помоћ у добијању уговора у поступку јавне набавке Министарства пољопривреде у области услуга, која је подржана од иностраног фонда за финансирање пољопривреде.

"Осумњиченој је обећана исплата користи у висини од око 1.000 евра месечно, у наредне две године, док траје реализација уговора о јавној набавци", навело је тужилаштво.

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести