Против судије Обрадовића оптужни предлог због спорног пенала

НОВИ САД: Посебно одељење Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду подигло је оптужни предлог против фудбалског судије из Јагодине Срђана Обра­довића (42), који се терети за злоупотребу службеног положаја. 
1
Фото: youtube printscreen RTV

Арбитар се терети да је средином маја ове године на фудбалској утакмици у Субо­тици између домаћег „Спарта­ка” и нишког „Рад­ничког” ис­ко­ристио свој службени положај, тако што је фаворизовао домаћи тим, односно субо­тички „Спартак”, и тиме га ставио у повољнији положај у односу на противника. 

– По мом виђењу, не стоје докази који би указали на то да постоји оправдана сумња да би се подигао оптужни акт – изјавио је јуче за „Дневник” бранилац окривљеног, новосадски адвокат Горан Карадаревић. – Сачекаћемо па ћемо вероватно ускоро сазнати да ли ће се

предмет вратити у Тужилаштво и да ли ће се уопште заказивати главни претрес.

Он је додао да му је интересантно што се поступак води због одлуке коју је донео један фудбалски судија на утакмици и да правосуђе процењује да ли је он био у праву приликом доношења својих одлука на травнатом терену.

Подсетимо, дан по изласку из једномесечног притвора у Окружном затвору на новосадкој Клиси, Обрадовић је 12. јуна објаснио, по неким медијима, „скандалозну одлуку”, да је у том тренутку видео пенал и због тога је свирао казнени ударац.

Он је казао да је на месту на којем је стајао видео да је рука играча била спуштена, и зато је мислио да је било играње руком и дохватио пиштаљку. Фудбалски судија је рекао том приликом да му је у тренутку када је досудио казнени ударац, пришао капитен „Радничког” и питао, „нешто у смислу да ли је сигуран да је био пенал, на шта сам му одговорио да јесте, јер сам видео играње руком”, изјавио је окривљени у јуну за београдске медије.

Додао је тада, месец после фудбалског меча, да би, и када би се и тада нашао на истој позицији на терену и видео идентичну ситуацију, сигурно поново свирао пенал.

Иначе, меч између субо­тич­ког „Спартака” и „Радничког” из Ниша одигран је 13. маја у Суботици, а прашину у јавности изазвао је потез окривљеног Обрадовића који је против екипе из Ниша досудио пенал, за који се тврдило да није постојао. Дерби на суботичком стадиону завршен је победом домаћина резултатом 2 : 0. Обрадовић је, наводно, досудио играње руком, иако је лопта играчу гостујућег тима прошла кроз ноге.

Досуђивањем тог ударца с беле тачке, окривљени арбитар је, наводно, оштетио фудбалере „Радничког” и прибавио бодове домаћинима. Иначе, та два тима су се борила за треће место, позицију на табели која је водила у квалификације за Лигу Европе.    

С. Х.

EUR/RSD 117.0759
Најновије вести