Шарићу и осталима продужен притвор

БЕОГРАД: Специјални суд у Београду данас је на предлог Тужилаштва за организовани криминал продужио притвор Дарку Шарићу и осталим осумњиченим чцлановима његове организоване криминалне групе који су ухапшени средином априла.
Saric Darko/Fonet
Фото: FoNet

Њима је данас продужен притвор за још 30 дана, наводи се у саопштењу суда.

Шарићу и Урошу Радовановићу је продужен притвор због опасности од бекства, да не би сакрили или уништили доказе и да не би утицали на сведоке, као и да не би поновили кривично дело у кратком временском року.

Адвокату Дејану Лазаревићу је продужен притвор да не би утицао на сведоке, сакрио, уништио или изменио докаже и да не би поновио ккривично дело у кратком временском периоду.

Душку Мирковићу је продужен притвор да не би у кратком временском року поновио кривично дело.

На ово решење окривљени и њихови браниоци могу да изјаве жалбе кривичном ванпретресном већу у року од три дана.

Истрагом тужилаштва обухваћено је 12 особа, од којих је за сада ухапшено седам.

Осим шесторице који су у притвору и једног који је ухапшен у Беранама по међународној потерници, остали су тренутно у бекству и за њима се интензивно трага.

Поред Шарића истрага српског тужилаштва обухвата адвоката Лазаревића, Бојана Станојковића, Данила Одовића, Александра Бошковића, Николу Спасојевића, Данила Стојановића, Милутина Радоваовића, Душка Мирковића, Стефана Андрејића, Марка Вукића и Уроша Радовановића (бивше презиме Мишић).

Они се терете за кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, тешко убиство, неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, изазивање опште опасности, злоупотреба службеног положаја и кривично дело из члана 98 Закона о тајности података

У међувремену Тужилаштво за организовани криминал (ТОК) 31. маја донело је наредбу о проширењу истраге према Шарићу и адвокату Лазаревићу, Бојану Станојковићу, Данилу Одовићу, Николи Спасојевићу, Стефану Андрејићу, Марку Вукићу, Урошу Радовановићу и Милану Вучинићу.

Шарићу се проширењем истраге на терет ставља кривично дело удруживање ради вршења кривичних дела у стицају са два кривична дела припрема тешког убиства и то на штету сведока сарадника Небојше Јоксовића.

Данило Стојковић, иначе полицајац, ухапшен у Беранама по међународној потерници и чека се одлука тамошњих органа о његовом изручењу Србији.

Тужилаштво за организовани криминал је саопштило након хапшења да је Шарић организовао и наложио убиство Милана Миловца у Еквадору, који је био припадник његове групе за кријумчарење кокаина из Латинске Америке.

У хрватској се води поступак против двојице припадника ове организоване криминалне групе Петра Ћосића и Мануела Вулића.

Шарић је првостепеном пресудом суда осуђен на девет година затвора због прања новца, за који се верује да је стечен кријумчарењем кокаина, док је због кријумчарења 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у Западну Европу осуђен на казну затвора од 15 година.

У оба случаја се чека правоснажна пресуда Апелационог суда.

EUR/RSD 117.3460
Најновије вести