Саслушани последњи сведоци у истрази против Алексића

БЕОГРАД: У Вишем јавном тужилаштву у Београду, како сазнаје Танјуг, данас су саслушана последња два предложена сведока у истрази против власника приватне школе глуме Мирослава Мике Алексића (68), осумњиченог да је силовао и полно узнемиравао укупно девет полазница те школе.
miroslav mika aleksic, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Саслушани су психијатар и психотерапеут код којих се раније лечила глумица Милена Радиловић, која је прва пријавила силовање, а испитани су на предлог њених адвоката.

Они су у сведочењу детаљно описали начин Радуловићкиног лечења, односно фазе лечења кроз које је пролазила након траума које је преживела у школи глуме са Алексићем.

Један од њених пуномоћника, адвокат Југослав Тинтор, потврдио је Танјугу да у овој истрази нема нових доказних предлога и да се сада очекује одлука тужилаштва о подизању оптужнице.

Након формалног завршетка истраге, тужилаштво има законски рок од 15 дана за одлуку о подизању оптужнице.

Тужилаштво је крајем прошле седмице одлучило да испита психијатра и психотерапеута, након што је у среду званично саопштило да је истрага завршена.

Алексићу је у петак, 9. априла, поред осталих разлога, Апелациони суд продужио притвор за још месец дана јер наводећи да истрага против њега још није окончана, а да је "неопходно спровести радње на које тужилац указује у свом предлогу".

Апелациони суд је Алексићу продужио притвор и да не би у крактом року поновио кривично дело и због узнемирења јавности, с обзиром да се све дешавало у његовој школи глуме.

Против Алексића Више јавно тужилаштво у Београду спроводи истрагу за укупно 19 кривичних дела - 11 за полно узнемиравање и осам силовања извршених од 2008. до 2020. године и чека се одлука тужилаштва о подизању оптужнице.

Алексић је у тужилаштву негирао да је сексуално напаствовао поменуте ученице глуме у својој школи, поред осталих и Милену Радуловић која га је прва пријавила полицији, а након ње осмелиле су се и друге девојке.

Једна од девојака је у време напаствовања била малолетна, док су остале тврдиле да их је нападао и док су биле малолетне и након пунолетства.

Недавно су завршена вештачења свих девет глумица, а како је за Танјуг тада рекао адвокат Тинтор, она су потврдила веродостојност и валидност њихових исказа у којима су га оптужиле да их је силовао или полно узнемиравао.

Жртве је вештачила комисија вештака неуропсихијатара и прихолога, која је закључила да су оне трпеле "психичке патње високог итензитета".

За кривично дело полно узнемиравање запрећена је новчана казна или затвор до шест месеци, а уколико је учињено према малолетном лицу, учинилац ће се казнити затвором од три месеца до три године.

За силовање су, у завиосности од начина извршења предвиођене различите казне, од најмање две до 10 година, пет до 12 година, а за силовање малолетница пет до 15 година.

Радуловић је Алексића прва пријавила полицији у јануару, након чега је он ухапшен и од тада се налази у притвору, а убрзо су се и друге девојке осмелиле да га пријаве.

Он се налази у притвору од хапшења 16. јануара, да не би у кратком року поновио кривично дело.

EUR/RSD 117.2146
Најновије вести