„Шкаљарац” пред новосадским судом због лажних докумената

У Посебном одељењу новосадског Вишег суда у петак је, уз јако обезбеђење, одржан главни претрес против четворо окривљених, међу којима је био и црногорски државаљанин Марјан Вујачић (35), оптужен, између осталог, за више убистава.
р
Фото: Dnevnik.rs

Међу окривљенима су и Јелена П. (40), запослена у Управним пословима новосадске Полицијске управе, власник једне новосадске фирме, Небојша Б. (42) и црногорски држављанин Зоран М. (43). С обзиром на то да су ванредне околности, јавност није била присутна на рочишту. Одржано је уводно излагање, окривљени су изнели одбрану, а наставак претреса заказан је за 15. и 20. јун, сазнаје „Дневник” незванично.

По оптужници, од почетка претпрошле године до половине јуна прошле, у Новом Саду и Сремској Митровици Јелена П. и Небојша Б. омогућили за неколико особа М. В., З. М. и два Н. Н. лица и за још три позната лица (В. Б., М. К., А. Љ.) прибављање фалсификованих личних докумената, личне карте и пасоша с подацима других лица, а не оних која су поднела захтеве – што је крађа идентитета лица која имају држављанство, а нису извадила биометријска документа – ради обезбеђивања њиховог лажног идентитета.

Наводно, Н. Б. је обећао Ј. П. да ће је частити и саопштио јој податке људи од којих ће се украсти идентитет ради израде документима наведеним лицима, тако што су та лица поднела захтеве за издавање оригиналних биометријских докумената, а Ј. П. је кроз систем МУП-а извршила проверу података и информација добијених од Н. Б. 

Након што су поднели захтеве, заједно с другом лажном документацијом, Ј. П. је утицала код својих колега у МУП-у да се убрза поступак израде докумената. После тога су М. В., З. М. и други добили личне карте и путне исправе у које су унети неистинити лични подаци других особа од којих је украден идентитет, с њиховим сликама, и које су та лица преузела и користила. Због навода у вези с фасификованим исправама поднети су оптужни предлози.

Подсетимо, Марјан Вујачић је ухапшен у Новом Саду 12. јуна прошле године због фалсификовања исправа. Полиција је тада саопштила да је осумњичени црногорски држављанин М. В. 6. јуна поднео фалсификовану документацију са захтевом за издавање личних докумената, на основу којих му је осумњичена З. Д. 8. јуна издала личну карту с фотографијом М. В., а на име Милоша Беговића, и примила захтев за издавање путне исправе, коју му издаје 11. јуна 2019. године.

Међутим, неколико дана касније, српска полиција је саопштила да је он осумњичен за убиство Југослава Цветановића 27. септембра 2017, али и да би могао бити одговоран за још три убиства, од којих су два почињена у Црној Гори, а једно у Холандији.

Медији су пренели да је реч о ликвидацијама Веселина Калезића у новембру 2018. и Мила Илића, крајем априла прошле године у Подгорици.

Такође, постоје индиције да је у Амстердаму ликвидирао Горана Тасића Гокчета.

Убијени Југослав Цветановић је рођени брат Саше Цветановића, оптуженог за убиство Николе Бојовића, рођеног брата Луке Бојовића, који је у затвору у Шпанији. Апелациони су у Београд је 24. јануара ове године правоснажно осудио Сашу Цветановића на 35 година затвора због убиства Бојовића.

Марјану Вујачићу је 10. марта, у Врању почело суђење за убиство Цветановића. Оптужени је негирао да је починио то убиство.

Вујачић, како наводе медији, слови за плаћеног убицу „шкаљарског клана”.

Суђење за Цветановићево убиство биће прво у Србији на којем је на оптуженичкој клупи особа која је означена као плаћени убица „шкаљарског клана”.

Доведен у букагијама

Марјан Вујачић је у петак у Нови Сад довезен марицом из Врања, где је у притвору због убиства.

Кварт око зграде Посебног одељења Вишег суда у Новом Саду на Булевару ослобођења био је под опсадом Жандармерије, а Вујачић је нешто после десет сати из возила изведен с лисицама на рукама, али и букагијама на ногама.

Е. С. Х.

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести