Смењени начелници у Сенти и Кањижи

Министар полиције Небојша Стефановић јуче је због утврђених неправилности у раду, након седмоструког убиства у околини Кањиже, сменио начелнике полицијских станица Сента и Кањижа,

 и рекао да је против њих покренут дисциплински поступак.

– Након трагедије која се прекјуче догодила у општини Кањижа, у којој је седам особа изгубило живот, наредио сам покретање истраге и упутио Сектор унутрашње контроле и припаднике Управе полиције, који треба да утврде све чињенице и околности због којих је дошло до трагедије и евентуалну одговорност полицијских службеника који су поступали у тим општинама – казао је Стефановић.

По његовим речима, по окончању дисциплинског поступка, у консултацији с Тужилаштвом, уколико се утврди да постоје елементи кривичне одговорности, против њих ће бити поднете и кривичне пријаве.

Стефановић је истакао да наредних дана очекује и детаљан извештај Сектора унутрашње контроле у вези с поступањем полицијских службеника, а у вези с пријавама против Радета Шефера.

– Сектор унутрашње контроле обавиће детаљну анализу свих поступака од 2011. године до данас, када су поступали или нису полицијски службеници везано за овај случај и утврдићемо да ли постоји одговорност полицијских службеника, и каква, и да ли је чињењем или нечињењем неко од њих допринео да се ова трагедија догоди – рекао је Стефановић.

Министар очекује у наредним данима детаљну анализу питања због чега је након подношења пријава против Радета Шефера новембра 2011. године, судски поступак трајао две године, а да се није ни покренуо, због чега је наступила застарелост.

Стефановић је указао на то да се очекује и одговор на питање због чега је Шеферу оружје, које му је одузето 2012. године, враћено, као и како је дошло до тога да се оно искористи за извршење овог тешког кривичног дела.

– Ниједна ситуација, ниједна чињеница, нити околност неће бити пренебрегнута. Утврдићемо све до краја и грађани Србије имаће потпуну истину о овом случају – нагласио је Стефановић.
Он је истакао да тај случај указује на то да се морамо много више позабавити насиљем у породици и да цело друштво, а не само полиција, мора много озбиљније да схвати тај проблем и да се упусти у његово решавање.

Локална самоуправа општине Кањижа је поводом трагедије која се десила у Мартоношу и Орому у недељу, када је убијено седморо људи, изразила саучешће члановима породица настрадалих суграђана, а председник кањишке општине др Михаљ Бимбо прогласио је уторак, 19. мај, за дан жалости на територији општине Кањижа.

Житељи Мартоноша, Орома и других места на северу Бачке још увек не могу да дођу себи после стравичног породичног масакра који је у недељу пре подне починио Раде Шефер (55) из Сенте, дан након синовљеве свадбе, усмртивши хицима из ловачке пушке снају Наталију (25), њене родитеље Шандора (52) и Каролину (43) Бајтаи, своју бившу жену Рожу (47) и њене родитеље Гизелу (68) и Јенеа Траћика (74), а по ономе што су до сада утврдили истражни органи, његов убилачки поход зауставио је гост из Француске Емануел Дањон, убивши га у самоодбрани, штитећи рањену супругу и малолетно дете. 

По налазу обдукције тела Радета Шефера, узрок његове смрти је гушење удисањем крви, до којег је дошло услед ударца тупим предметом у пределу левог ока. Њему је од тог ударца сломљена јагодична кост, а за сада нема података о количини алкохола коју је у том тренутку имао у себи.

Окидач за немили догађај, какав се у том крају не памти, били су нарушени породични односи и противљење Радета Шефера да се његов син Властимир ожени Наталијом Бајтаи. По ономе што се зна, свађе и породичних размирица било је и на свадби па је на позив Радетовог млађег сина Александра он привођен у полицију, одакле је пуштен, уз најаву да ће против њега бити поднета кривична пријава због насиља у породици.

Шефер се, пошто је пуштен из полиције у Кањижи, упутио кући у Сенту, где је узео ловачку пушку и аутомобилом се одвезао до Орома, где је убио ташту Гизелу и таста Јенеа Траћика, а одатле је потом стигао у Мартонош, где је у дому Бајтаијевих побио још четворо, пре него што га је ударцима столицом у самоодбрани усмртио гост из Француске.

У Вишем јавном тужилаштву у Суботици кажу да и даље раде на прикупљању доказа у истрази седмоструког убиства.
„Јуче су Више јавно тужилаштво у Суботици и ПУ Кикинда обавили увиђај у месту Мартонош у Улици маршала Тита 55 и у месту Ором, у Улици Сарлош Габора бб, а поводом сумњи да су извршена два кривична дела тешког убиства и једно кривично дело убиства. У преткривичном поступку испитано је више лица, док Више јавно тужилаштво у Суботици ради на прикупљању доказа“, пише у саопштењу које је потписала руководилац Вишег јавног тужилаштва у Суботици Тинде Колар Орсаг.

М. Митровић
Н. Перковић

Ревизија прописа о насиљу у породици

Министар правде Никола Селаковић изјавио је јуче да ће коначан суд о немилом догађају у Кањижи дати правосудни органи, и најавио да ће, независно од тог случаја, бити покренута ревизија дела Кривичног законика који се односи на насиље у породици.

Он је рекао да се у јавности у таквим ситуацијама ставља под знак питања функционисање целог система, али, како је додао, некада ни најбољи систем не може спречити извршење таквог кривичног дела.

Он је казао да је реч о озбиљној друштвеној аномалији која је резултат дешавања у последњих двадесетак година, попут масовних отпуштања. Како је навео, ти стресови су постали саставни део нашег менталитета и не могу се избрисати једним потезом гумице, због чега је потребно покренути много шири институционални дијалог и укључити цело друштво и државу у налажење начина за бољу превенцију да не би долазило до трагичних догађаја.

Министар сматра да би пооштравање казнене политике дало резултате, али не може да предвиди у којем обиму.

„Дневник” писао о жртви
Породица Шандора и Каролине Бајтаи из Мартоноша дуго година се бавила производњом зачинске паприке. Као тесар, Шандор је неко време радио у кањишком Грађевинском предузећу „Будућност“, потом у Фабрици керамичких плочица „Керамика“, да би се у потпуности посветио пољопривреди, у којој му је главна преокупација била зачинска паприка, за чију продају је имао сталну тезгу на пијаци у Кањижи.

Стицајем околности, пре нешто више од годину, Шандор Бајтаи је био саговорник новинару „Дневника“ као узорни произвођач зачинске паприке на традиционалан начин. 

Осим послова у домаћинству у Мартоношу, његова супруга Каролина је у последње време по неколико месеци годишње радила као фризерка у Француској, код ћерке Наталије, а недавно се вратила управо због ћеркине свадбе. Њихов син Жолт избегао је покољ. Није се нашао на мети помахниталог убице јер је спавао у другој просторији.

Нејасна објашњења из тужилаштва
На наводе о привођењу Радета Шефера у полицију у Кањижи и његовог пуштања, које је претходило стравичном крвавом пиру у Орому и Мартоношу, тужилац Основног јавног тужилаштва у Сенти Мирко Гашовић изјавио је за наш лист да Шефер није лишаван слободе, хапшен, нити је против њега одређивана мера полицијског притвора, тако да није могло бити ни његовог пуштања по налогу тужиоца. Он каже да не зна да ли је Шефер привођен у Полицијску станицу или је с њим разговор обављен на другом месту.

Гашовић тврди да је о догађају и сукобу унутар фамилије била обавештена дежурна заменица тужиоца Катарина Сегедински и да је речено да ће против Шефера бити поднета одговарајућа кривична пријава због насиља у породици.

– Посреди су биле породичне размирице какве се иначе дешавају, ништа што би указивало на то да би могло доћи до немилог догађаја и да ће све ескалирати таквим исходом – рекао је Гашовић. – Радило се о сукобу унутар породице, који се ни по чему није разликовао од многих других који се одигравају, нити је било тешког насиља да би се предузело лишавање слободе. Ништа посебно се није дешавало што би указивало на то да би могло доћи до нечег озбиљнијег. Без обзира на то ко је био на дежурству, одлука Тужилаштва би била иста јер ништа није указивало на то да је требало поступати другачије. Нико од нас није видовит да зна шта ће се евентуално десити после.

Данас сахрана у Орому
Од седам жртава недељне трагедије, у Орому ће данас у 11 сати бити сахрањене три. На месном гробљу у Орому ће бити сахрањени брачни пар Гизела и Јене Траћик и њихова ћерка Рожа Шефер. За преостале жртве те трагедије за сада нису одређени термини сахране, али, по незваничним информацијама, Наталија Бајтаи и њени родитељи Шандор и Каролина биће сахрањени сутра у Мартоношу.

Француз посетио рањену супругу у болници

Емануел Доњон, који је ударцем столицом зауставио помахниталог убицу, пуштен је након саслушања на слободу, а јуче по подне посетио је рањену супругу Наталију, која је збринута у новосадском Клиничком центру.

Доњон није желео да коментарише догађаје од недеље, а у Клиничком центру Војводине нам је речено да је Наталија Доњон (1979) примљена у болницу с повредама, опасним по живот, и да је тренутно на Одељењу интензивне неге, где је под сталним надзором лекара.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести