Бурно у Гроцкој, констатована оставка Драгољуба Симоновића, два митинга

БЕОГРАД: Скупштина општине Гроцка изгласала је данас оставку досадашњег председника те општине Драгољуба Симоновића, чиме је званично престала његова функција. 
Dragoljub Simonović Foto: grocka.rs
Фото: Драгољуб Симоновић Фото: grocka.rs

Скупштина је донела решење и о престанку функције Симоновићеве заменице и чланова већа општине.

Пре тога је прихваћена оставка заменика председника Скупштине општине Радета Иветића и тајним гласањем изабран је нови заменик Миле Канаревић.

У наставку седнице биће изабран нови председник општине, а предложена је Живадинка Аврамовић која је до сада била заменик општине. 

Седници је присуствовало 31 од укупно 35 одборника, а на почетку седнице је усвојена допуна дневног реда са предлогом о разрешењу Симоновића, будући да је он у понедељак на писарници Скупштине општине и формално поднео оставку.

Он је раније изјавио да оставку подноси због ситуације у којој се налази, а сумњичи се да је наложио паљење куће новинара портала "Жиг инфо" Милана Јовановића.

Друго основно тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против Симоновића и затражило казну од осам година затвора због подстрекивања три особе да запале имовину Јовановића 12.децембра прошле године.

Симоновић је пуштен из притвора 7.марта у којем је био од 25. јануара.

Осим Симоновића, оптужени су и Игор Новаковић и Владимир Михаиловић, за које је тужилаштво предложило пет година затвора, и Александар Михаиловић за којег је предложена затворска казна од шест година. 

Симоновић не присуствује данашњој седници.

Испред зграде оптшине одржана су два митинга, један у организациј СНС, а други у организацији опозиције.

Током трајања седнице Скупштине општине Гроцка, на којој је усвојена оставка досадашњег председника општине Драгољуба Симоновића, испред зграде општине дошло је до оштрог вербалног сукоба између присталица СзС и окупљених грађана Гроцке и присталица локалне власти.

Они су добацивали "Бежите кући, лопови", "Ово је наса Гроцка", "Бошко, фашисто", "Ђиласу, лопове"... док су присталице Савеза за Србију узвраћали са - "како вас није срамота, кућу су запалили".

Међу окупљенима су били политичари из Савеза Бошко Обрадовић, Јанко Веселиновић, Зоран Лутовац, Никола Јовановић, као и новинар Милан Јовановић, чија је кућа изгорела.Живадинка Аврамовић нова председница

Скупштина београдске општине Гроцка изабрала је данас Живадинку Аврамовић за нову председницу пошто је претходно прихватила оставку досадашњег председника општине Драгољуба Симоновића. 

Скупштина је, на предлог Аврамовићеве, именовала и новог заменика председника општине и 11 нових чланова општинског Већа.

Аврамовићева је до данас обављала функцију заменика председника општине, а на то место изабран је Раде Иветић, који је претходно поднео оставку на функцију заменика председника Скупштине општине Гроцка.

О именовању новог председника општине тајним гласањем одлучивала су 32 одборника, а њих 28 је подржало њен избор.


Лидер Двери Бошко Обрадовић поновио је да ће након Гроцке, где је смењен Драгољуб Симоновић, наставити протесте у свим местима у којима су намерни да смене локалну власт - у Брусу, због градоначника у оставци Милутина Јеличића Јутке и Суботици, због градоначелника Богдана Лабана. 

У том низу је каже и Пинк, као и општина Житорађа, у којој је, каже, нападнут човек који подржава Савез за Србију.

Милан Јовановић је на скандирање учесника контрамитинга "идите, кући лопови", што је било упућено функционерима Савеза за Србију, рекао да би се и он радо вратио кући, али не мозе јер је изгорела.

Он је изразио очекивање да ће Симоновић бити процесуиран, не само због паљења његове куће већ и свих крађа које је починио.

 

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести