Србија спречила долазак наоружаних миграната у Аустрију

БЕЧ: У сенци рата у Украјини присутна је једна друга криза, а то је рекордан број миграната, од којих је један број хтео да крене пут Аустрији наоружан аутоматским пушкама и са 182 метка, преносе данас аустријски медији.
Policija Foto pixabay.com
Фото: pixabay.com

Аустријске власти алармиране су недавном акцијом српске антитерористичке јединице само 10 километара од мађарске границе.

У тој акцији је, надомак Суботице, ухапшено око 40 тешко наоружаних миграната.

Та група је имала аутоматске пушке, четири пиштоља, 12 ножева, мачете, сабље и 182 метка различитог калибра, преносе "Кронен цајтунг", додајући да су имали и наркотике и шест лажних пасоша или личних карата.

Аустријске власти очекују да ће ове године бити регистровано око 70.000 захтева за добијање азила, што би била друга највећа вредност од 2015.године, а тај број је без украјинских избеглица, подсећа дневник "Кронен цајтунг".

Да бруталне међународне банде кријумчара у сенци рата у Украјини виде шансу за нове послове, показује најновији развој на балканској рути, дуж које се, како се наводи, 45.000 миграната припрема за пут ка западу.

На српско-мађарској граници, пише лист, расте притисак и насиље међу мигрантима.

Због ове ситуације, која представља претњу по безбедност, генерални директор за јавну безбедност Аустрије Франц Руф и директор канцеларије за борбу против кријумчара при Савезној криминалистичкој служби, отпутоваће сутра на мађарско-српску границу.

Претходно је бечки дневник "Курир" објавио критику аустријске невладине организације "СОС Балканруте", која је критиковала српске власти и министра унутрашњих послова Александра Вулина за наводне расистичке изјаве и малтретирање миграната.

Уз слике ухапшених миграната, лист је покушао да прикаже како српске власти врше насиље над недужним мигрантиме, без речи о акцији против наоружаних лица.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести