Србину Апелациони суд Косова потврдио 12 година затвора

ПРИШТИНА: Апелациони суд Косова првоснажно је осудио на 12 година затвора Зорана Ђокића из Пећи поводом оптужби за ратни злочин против цивилног становништва, преносе косовски медији.
sud
Фото: Pixabay, ilustracija

Овом одлуком одбијене су све жалбе и потврђена је првостепена пресуда Основног суда у Приштини од 11. фебруара ове године.

Ђокић је, према писању косовских медија, проглашен кривим за злочин "који је са криминалним групама починио против цивилног становништва, априла и марта 1999. године, у насељима код Солитера и Кристал у Пећ".

Наводно је учествовао у психичком и физичком злостављању и протеривању Албанаца из својих кућ.

Ухапшен је на прелазу Јариње и у притвору је од 2. фебруара 2019. године. У казну му је уручанато и време проведено у притвору.

Канцеларија: Срамна пресуда Зорану Ђокићу

Одлука такозваног Апелационог суда у Приштини да потврди пресуду Србину из Пећи Зорану Ђокићу, од 12 година затвора за наводни ратни злочин, показује сву острашћеност и једностраност судских инстанци у Приштини, наводи у саопштењу за медије Канцеларија за Косово и Метохију.

"О овој срамној пресуди Ђокићев бранилац, кога је ангажовала Канцеларија за Косово и Метохију, обавештен је из медија, те није добио писану одлуку, што је недопустиво. И из овога произилази да се пресуде Србима доносе према етничком кључу и сврха им је да се криминализује читав један народ и направи вештачки баланс са злочинима такозване ОВК, чијим се лидерима суди у Хагу", наводи се у саопштењу.

Канцеларија за КиМ наводи и да ће Ђокићев адвокат искористити могућност ванредног правног лека и поднети захтев за заштиту законитости, јер су, како наводе, Ђокићу и током самог процеса повређена бројна права, а током суђења ниједан сведок га није препознао као извршиоца.

"Оваквим драконским казнама покушава се, не само да се Срби огласе злочинцима, већ и да се сваки потенцијални повратник одврати од доласка на Косово и Метохију и искористи своја права", наводи Канцеларија, која ће, додаје, наставити да свим расположивим дипломатским и правним средствима пружа помоћ и подршку свим Србима којима се суди пред судским инстанцама у Приштини и то само зато што носе српско име и презиме, укључујући и случај Зорана Ђокића.

EUR/RSD 117.5865
Најновије вести