Стефановић: Нећемо стати док не нађемо Монику, то је приоритет

БЕОГРАД:  Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је данас да полиција интензивно трага за девојчицом Моником Каримановић, коју је, како се сумња, отео Нинослав Јовановић, "Малчански берберин", те да је у ту акцију укључено 470 полицајаца и да полиција неће стати док не пронађе девојчицу.
Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Foto: Tanjug/video
Фото: Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Фото: Танјуг/видео

"Наш апсолутни приоритет је да пронађемо Монику Каримановић живу и здраву и да је вратимо породици, а да монструма који ју је отео приведемо правди и сместимо иза решетака", рекао је Стефановић на представљају овогодишњих резултата рада МУП.

Он је пренео новинарима да су послати додатни припадници полиције у околину Књажевца, тако да 470 припадника полиције учествује у активној потрази за Моником.Стефановић је истакао да је реч о најискуснијим оперативцима Упарве криминалистичке полиције, Жандармерије, Управе граничне полиције, службеника полицијских управа у Нишу и Зајечару, све локалне снаге, као и хеликоптерска јединица.

"Током претходне ноћи претраживали смо терен уз помоћ термовизијских камера, сва техничка преимућства која су нам на располагању и нећемо стати док не пронађемо Монику", рекао је Стефановић.

Министар је захвалио и ловцима, којих, како је рекао, више од 100 активно учестувује у потрази, као и свима који су претходних дана слали поруке, укључили се у потрагу дроновима, понудили опрему, технику или своје време.

Стефановић: Рекордна заплена дрога од 7,2 тоне

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је данас, представљајући резултате његовог сектора, да је огроман рад припадника довео до смањења стопе криминала и рекордне заплене наркотика.

Стефановић је, у обраћању медијима, рекао да је оно што је обележило МУП 2019. огроман рад људи, указујући да је за првих 11 месеци извршено 73.634 кривичних дела, што је смањење у односу на претходну годину када је почињено 77.724 кривичних дела.

Подсетио је да је то огромно смањење у поређењу са претходним годинама када је број кривичних дела био 110.000 и 115.000.

Нагласио је да се добар рад полиције рефлектује на укупну безбедност грађана, те је додао да је превентивним радом, на пример, за 18 одсто смањена крађа возила, а разбојништво за 23 процената.

Добрим патролама и применом полицијско-обавештајног модела припадници МУП су успели да разреше и доведу до смањења броја кривичних дела, а један од посебно запажених резултата је, како је нагласио, рекордна заплена наркотика.

"У овом тренутку имамо заплењених 7,2 тоне различитих наркотика, што је до сада незабележен резултат у Србији. Најбоље године су биле претходне, када смо имали око 4 тоне, а са актуелном количнином и те бројке смо премашили за 80 одсто", објаснио је он.

Према његовим речима непрестаном борбом против нарко-трафикинга МУП жели да покаже да та врста пошасти неће моћи да нађе плодно тло у Србији.Представљајући резултате Стефановцих је рекао да је процесуирано 24 криминалне групе, да је због наркотика задржано 820 особа.

Управа криминалне полиције, како је указао, појачала је своје активности у борби против сајбер криминала, привредног криминала и полиције.Стефановцих је навео и да је српска полиција учествовала у девет међународних акција, у којима је заплењена велика количина наркотика.

Што се сарадња са Интерполом тиче навео је да је у Србији по потерницама те међународне институције у овој години ухапшено 92 особе, а по нашем налогу у иностранству 210."Каналима Интерпола разменили смо 179.661 поруку. На листи најпожељнијих земаља за сарадњу Интерпола смо на петом месту већ више година за радом, а на листи Еуропола трећи изван ЕУ", објаснио је он.

Пренео је да је МУП са партнерима имао 124 састанака, од којих 33 у иностранству.Указао је и да је један важан резултат у Интерполу постигнут тиме што је Србије успела да спречи улазак Косова у ту инститзцију, на чему се захвалио партнерима који су у томе помогли и подржали Србију.

Што се пута Србије у ЕУ тиче пренео је да је у оквиру имплементација Поглавља 24 проценат испуњености више од 62 одсто, а према последњем извештају реализованих активности оне су на преко 92 одсто.У сузбијању корупције и привредног криминала поднета је пријава против 92.811 осове, а радило се о укупној своти од 2,8 милијарди динара.

Пренео је и да је унутрашња контрола поднела пријаве против 130 полицијских службеника.Што се саобраћајне полиције тиче каже да су њени припадници ове године својим радом и превенцијом, као и репресивним деловањем смањили број страдалих и повређених.

У Србији је, према његовим речима, ове године за 12 особа мање изгубило живот, а повређено је 19.331 особа, што је мање од прошле године када смо имали 20.570 повређених.Изразио је посебно задовољство што у зонама школе ниједно дете није страдало ове године и најавио да ће се наставити са мерама које су томе допринеле.

Кроз предмет основне безбедности, који је уведен 2017.прошло је више од 220.000 ученика.Говорећи о ватрогасцима рекао је да су имали више од 34.000 интервенција, и спасили више од 1.000 људи.

Указао је да су ватрогасци овог месеца добили нови комплет униформи, урађен по најмодернијим стандардима.Када је реч о услугама које МУП пружа грађанима пренео је да је изручено више од 2,7 милиона докумената, највише пасоша, пошто је истекао рок важења првим биометријским пасошима.

"Више од милион грађана тражило је и добило нову путну исправу. Сви пасоши издавани су у року од седам дана, иако је законски рок 30 дана. Имамо могућност да се похвалимо да смо, захвајујући новојопреми, доспели до нивоа да личне документе и све остале услуге грађанима издајемо у најкраћем року“, казао је Стефановић.

Пренео је и да је преко наших граничних прелаза прешло, у првих 11 месеци, више од 37 милиона путника.Стефановић је указао да је унапређен и материјални положај припадника МУП-а.

Рекао је да су услови рада припадницима МУП унапређени што се угледа и што је полицајцима ове године у два наврата повећана плата, и то, како је додао, захваљујући напорима председника Србије.Навео је и да су обновљена и новоим опремом опрељена осам нова објекта МУП.

Што се опреме тиче каже да је ове године припадницима МУП-а испоручено преко 500 нових возила, а да је више од половине дато Сектору за ванредне ситуације.Стефановић је рекао да је МУП-у испоручено и три Ербасова хеликоптера, те да се на пролеће оцецкује и четврти, а да се потом очекује испорука транспртних хеликоптера типа „Пума“.

Казао је и да је ове годиен у полицијску службу примљено 1.309 лица, те да запослено и 215 супружника и деце погинулих припадника МУП, чиме то министарство жели да покаже да не заборавља људе који су свој живот положили за своју државу."Сваки од чланова породице погинулих ће увек имати свој дом и кућу у МУП-у", поручио је он.

Стефановић је казао да у наредној години очекује још више рада, залагања припадника МУП, али и да ће се наставити са модернизацијом, а све у циљу постизања још бољих резултата у сузбијању криминалитета, чиме се грађанима показује да имају "право на боље".

Стефановић: Мој рад нека буде изложен суду, а не лажне афере

Министар полиције Небојша Стефановић поново је данас одбацио оптужбе у вези са својим оцем и компанијом Крушик и истакао да је председнику, влади, посланицима и грађанима одговоран за свој рад.Стефановић је тако одговорио на питање новинара Н1 и истакао да је о томе више пута говорио.

"Никога нисам обмануо никад у животу, нити лагао или починио било какво кривично дело, било кад и за то сам спреман увек да одговарам", поручио је Стефановић.

Све остало постаје, каже министар Стефановић, бесмислено, да на свакој конференцији неко поставља исто питање, да би он дао исти одговор, али да то постане тема, а не модернизација и рад полиције.

"Што се тиче свега осталог, нека о мом раду суде председник Србије и председник СНС, владе и народни посланици, грађани Србије, а моје је да представимо резултате. Да ли су резутлати министраства на чијем су челу добри или лоши, да ли су бољи или нису, да ли је ово довољно добро... На основу тога ће ценити сваког од нас. А лажне афере, фабриковање и измишљања, не видим смисао да коментаришем. Моје је да представим резултате", навео је министар.

Стефановић је истакао да се увек трудио да запослени у МУП-у не осете било какву врсту политичког притиска, јер сматра да он лично мора да се носи са тим притисцима, медијским написима и свим што се пласира.

"То је мој посао, да они могу да раде њихов посао и чине да Србија буде безбедна", рекао је Стефановић.

Он је додао да је поносан што види више посвећености и енергије међу припадницима полиције, што је довело да ове године буде забележена импресивна заплена наркотика од 7,2 тоне, што је, каже, за сваки респект, будући на није било лако постићи такав резултат.

"Не постоји мала количина дроге, лака или тешка дрога, мање опасна... Свака дрога носи опасност, поритв сваког грама морамо да се боримо. Важно је што полиција озбиљно то схвата и на то сам поносан, као и на резултате у сузбијању општег криминала", закључио је Стефановић.

EUR/RSD 117.5717
Најновије вести