Стефановић: Вођа „шкаљараца“ протеран у Србију

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да ће се против Јовице Вукотића, ухапшеног у Турској, поступати у складу са одлукама тужилаштва, а да га и у Грчкој траже због сумње да је умешан у трговину 135 килограма кокаина.
1
Фото: Јовица Вукотић

– То је питање о којем се полиција консултује с Тужилаштвом и, у договору с Тужилаштвом, не можемо да вам кажемо превише јер је у току више различитих поступака – рекао је Стефановић новинарима након састанка са шефом Интерпола Менгом Хонгвејем.

Министар је додао да због осетљивости случаја може само да каже да је та особа ухапшена у Турској, да је протерана у Србију и да је у Србији у току кривични поступак против те особе.

Медији у Црној Гори пишу да је Вукотић ухапшен у недељу у познатом турском летовалишту Анталија, захваљујући оперативним сазнањима црногорске полиције да је у том граду. Наводе да су му лисице стављене на руке док је био у изнајмљеном стану. Вукотић је у рејону Анталије боравио четрдесетак дана. Лоциран је након што је 20. јула у Анкари одржан састанак представника врха црногорске полиције с колегама из Турске и Србије. 

Јовица Вукотић је означен као један од вођа „шкаљарског клана”. Та група позната је по сукобу с „кавачким кланом”. У њиховим сукобима у Србији и Црној Гори убијено је више њихових припадника. Сукоб је почео крајем 2014, када је у Валенсији нестало 300 килограма кокаина.

Јовицу Вукотића у Грчкој траже због сумње да је умешан у трговину са 135 килограма кокаина

Вођа „шкаљарског клана” Јовица Вукотић понудио је српским властима доказе о умешаности дела црногорске полиције у криминалне радње, ексклузивно сазнаје подгорички портал „Борба”. По незваничним информацијама тог портала, у току су провере да ли Вукотић има српски пасош јер би у том случају могао избећи изручење Грчкој, која га потражује због шверца кокаина.

Наводно су људи у врху МУП-а Србије с Вукотићем већ обавили неке разговоре и он је саопштио да је спреман да докаже везе црногорске полиције с криминалним структурама, као да помогне у расветљавању неких убистава с којима те структуре имају везе.

Како се сазнаје, српски истражитељи су код Вукотића нашли одређену документацију, компромитујућу по неке јавне функционере у Црној Гори, која ће бити предмет посебних провера. Вукотић је, наводно, истражитељима у Београду казао да је у поседу списка полицијских функционера Црне Горе који раде за мафију.

– Знам који од помоћника директора Управе полиције узима 20.000 евра месечно од криминалаца и који је полицијски начелник узео 100.000 евра од криминалаца – рекао је медијима пре неколико година Вукотић. – Знам и који је инспектор на платном списку мафије већ четири године.

За Јовицом Вукотићем грчке власти су током 2017. године расписале црвену међународну потерницу због довођења у везу с кријумчарењем 136 килограма кокаина.

Јовица и његов брат Игор Вукотић су током боравка и кретања по ЕУ користили фалсификована документа и идентитете, а све у циљу скривања од правосудних органа Грчке и Црне Горе.

Црногорска полиција потражује Игора Вукотића у предмету који се води за покушај ликвидације полицијских функционера. Он и брат су приведени у једном турском летовалишту, а код себе су имали лажна документа.

Игор Вукотић се доводи у везу с групом Ранка Радуловића због планирања убистава полицијских функционера, али и припадника „кавачког клана”. Тај поступак је проглашен тајним и више информација није могуће објавити.

Безбедносне службе Јовицу Вукотића означавају као једног од вођа „шкаљарског клана”, с братом Игором и суграђанином Игором Дедовићем.

У спушком затвору је провео девет месеци, од новембра 2014. до августа 2015, и то због помагања у покушају убиства 2002, када је имао 21 годину. Пре неколико година осуђен је и на три месеца затвора због пиштоља који је, приликом претреса, у насељу Шкаљари у Котору, нађен у његовом блиндираном џипу.


Лидер „кавачана” лоциран у Приштини?

Вођа „кавачког клана” Слободан Кашћелан лоциран је у Приштини, ексклузивно сазнаје портал „Борба”. Он се скрива од припадника тамошње мафије, а његово недавно, наводно, лоцирање у Аустрији је само било полицијски спин. Кашћелан је од дана кад је напустио Црну Гору пребегао илегалним путем, преко Рожаја, и пребацио се у Пећ. Тамо су га сачекали припадници криминалне организације с којима годинама сарађује, и склонили га у Приштину.

По незваничним информацијама, он има фалсификовани пасош Косова и слободно се креће на тој територији.

Кашћелан је означен као један од вођа „кавачког клана”, а у бекству је и Радоје Звицер, који се доводи у везу с тим кланом. Њих двојицу правосуђе потражује због сумње да су чланови криминалне групе која се бавила зеленашењем.


Браћа Вукотић неколико пута били су мета напада у Котору и Београду. Још 2008, на приобалном путу у Доброти, код шанка „Малибу”, на „бе-ем-ве” Јовице Вукотића испаљено је неколико хитаца из аутоматског оружја.

На кућу Јовичиног и Игоровог оца Веска у августу 2013. године бачена је кашикара, а у експлозији нико није повређен, мада је оштећено неколико паркираних аутомобила.

„Шкаљарска група” позната је по рату с „кавачким кланом”, у којем је до сада, на обе стране, у Црној Гори и Србији, где имају блиске сараднике, убијено више од 30 особа. Рат је почео крајем 2014, када је у шпанској луци Валенсија нестало 300 килограма кокаина. Прва жртва у рату је био Горан Радоман, близак управо „шкаљарцима”.

Н. С. Х.

EUR/RSD 118.0933
Најновије вести