Суд није објавио одлуке о првим оптужницама за ОВК

Шестомесечни рок за потврђивање првих оптужница Специјализованог тужилаштва Косова за злочине ОВК истекао је данас, али је остало непознато какву је одлуку о њима донео судија за претходни поступак
ovk
Фото: Tanjug (S. Ilić, ilustracija)

БЕОГРАД/ХАГ: Шестомесечни рок за потврђивање првих оптужница Специјализованог тужилаштва Косова за злочине ОВК истекао је данас, али је остало непознато какву је одлуку о њима донео судија за претходни поступак задужен за њихово преиспитивање.

На сајту Специјализованих већа у Хагу до данас после подне није објављена одлука судије за претходни поступак.

Судија за претходни поступак може оптужницу да потврди, да је одбаци ако сматра да нема доказа или да је врати тужилаштву на допуну, али, према правилима Специјализованих већа Косова, није дужан да своју одлуку саопшти јавности.

До сада није објављено ни која су лица обухваћена овим оптужницама - ко су окривљени, нити је познато за које се злочине терете, али су Специјализована већа Косова (суд) о њиховом подношењу обавестила јавност 24. фебруара, као и о још једној поднетој 24. априла против Хашима Тачија, којој рок за потврђивање истиче 24. октобра.

Портпарокла Специјализованих већа Косова Ангела Грип недавно је за Танјуг рекла да је правилом 88 Правилника о раду суда предвиђено да судија може да наложи привремено необелодањивање документа из разлога безбедности или да би се предупредило нарушавање поступка.

У сваком случају, потврђена оптужница мора се обелоданити најкасније у тренутку првог приступања оптуженог суду, навела је Гриеп.

Уколико оптужница буде потврђена и обелодањена јавности, почиње фаза претходног поступка у којој судија припрема предмет за суђење.

Више од 100 некадашњих припадника ОВК добило је до сада позиве за саслушање у Хагу. Истражитељи су разговарали са око 1.000 сведока.

И бивши премијер Рамуш Харадинај саслушан је у јулу прошле године.

Тужилаштво је поднело 24. априла Специјализованим вецима на испитивање оптужницу којом се, између осталих, Хашим Тачи и Кадри Весељи у 10 тачака терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење.

Рок за потврђивање ове оптужнице истиче 24. октобра.

Тачи је, након подношења оптужнице суду на потврђивање, почетком јула ишао у Хаг на разгворе са тужиоцима, али није познато којим поводом.

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести