Суд одбио молбу Румуније за изручење Гице, добио азил

БЕОГРАД:  Виши суд у Београду одбио је молбу Румуније за изручење румунског посланика Себастијана Гице, који је прошле године у априлу био ухапшен у Београду по потерници своје земље због сумње да је извршио осам кривичних дела, речено је Танјугу у том суду.
visi sud u beogradu, tanjug
Фото: Танјуг

Доносећи ову одлуку суд је посебно имао у виду да је Гица у јуну ове године, одлуком Канцеларије за азил Министарства унутрашњих послова, добио азил у Србији "због претње прогоном у земљи порекла услед политичког мишљења".Списи овог предмета већ су достављени Апелационом суду у Београду који ће након саслушања јавног тужиоца и Гициног браниоца потврдити, укинути или преиначити донето решење. 

Правноснажно решење о одбијању изручења доставља се министарству праве које о томе обавештава државу молиљу, прецизирала је за Тањуг портпарол суда Бојана Станковић.Она је указала да је ванпретресно кривично веће суда имало у виду одредбе Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима, а посебно да је решењем МУП-а од 1. јуна, које је постало правноснажно дана 18. јуна усвојен Гицин захтев за азил у Србији због претње прогоном у земљи порекла услед политичког мишљења.

"Како је издавање окривљеног затражено због кривичних дела из општег права ради гоњења истог због политичких убеђења, при чему би такође и положај окривљеног услед постајања свих наведених околности, у случају изручења Румунији био погоршан, то је веће, у складу са Европском конвенцијом о екстрадицији донело одлуку о одбијању молбе за издавање окривљеног правосудним органима Румуније", прецизира се у одлуци суда. 

Гица је био ухапшен 14. априла 2017. године био ухапшен у Београду по потерници Румуније, а 26. маја је пуштен из екстрадиционог притвора након што је његова одбрана суду положила јемство од 200.000 евра.

Њему је Виши суд такође одузео пасош и изрекао му забрану напуштања Београда, као и обавезу да се јавља надлежној полицијској станици два пута месечно.На саслушању у Вишем суду у Београду у мају прошле године, Гица се успротивио изручењу Румунији и тврдећи да се ради о политичком прогону.

Против Гице Румунија је расписала међународну потерницу ради вођења кривичног поступка због више кривичних дела, међу којима су прање новца, примање и давање мита, уцена, трговина утицајем и незаконита употреба поверљивих информација које нису намењене јавности.

Медији су након њеогвог хапшења пренели да је Гица контроверзни бизнисмен и власник ТВ куће, а био је под истрагом у више случајева у Румунији.

EUR/RSD 117.1952
Најновије вести