Суђење Перишићу за шпијунажу одложено за новембар

БЕОГРАД: Суђење некадашњем начелнику Генералштаба, генералу у пензији Момчилу Перишћу, и још двојици оптужених за шпијунажу, које се иначе одвија без присуства јавности, одложено је данас у Вишем суду у Београду за 16. новембар.
sud
Фото: Pixabay, ilustracija

До одлагања данашњег суђења је дошло због изостанка Перишићевог браниоца, рекла је за Танјуг портпаролка суда Татјана Тешић.

Суд је јавност искључио на почетку претреса на захтев тужилаштва а ради чувања тајности података, иако се одбрана оптужених томе противила.

Генералштаб Војске Србије и Министарство одбране продужили су рок за чување тајности одређених докумената који треба да се предоче суду.

За сада ће се суђење одвијати иза затворених врата, а суд може да одлучи и да у неком тренутку претрес отвори за јавност.

Пресуда ће у сваком случају бити јавно објављена.

Осим Перишића, у том случају оптужени су Миодраг Секулић и Владан Влајковић.

Поступак за "шпијунску аферу" покренуло је некадашње војно правосуђе у марту 2002. године, али се Перишић тада позвао на посланички имунитет.

Поново је активиран 2004, али је већ наредне године прекинут због Перишићевог одласка у Хашки трибунал, где му је суђено за ратне злочине, што је окончано 2013. године ослобађајућом пресудом.

Поступак за шпијунажу је поново активиран 2014. године.

Перишић је био ухапшен 14. марта 2002. у ресторану на периферији Београда, под сумњом за "одавање поверљивих информација америчком обавештајцу Џону Нејбору", који се тада позвао на дипломатски имунитет.

Поступак је првобитно вођен пред војним правосуђем, које је у међувремену укинуто, и сада је пред кривичним одељењем Вишег суда у Београду.

EUR/RSD 117.5723
Најновије вести