Суђење за пуцњаву у Петроварадину: Завршетак одложен због спречености вештака

Због спречености вештака балистичара, јуче је одложен крај доказног поступка против Милоша Марића (36), окривљеног за поседовање велике количине оружја и муниције и изазивање опште опасности, након више пуцњава у Петроврадину 2015. године.
sudnica, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Председавајућа већа судија Наташа Војновић заказала је наредно рочиште за 1. март следеће године.

Подсетимо, у новосадском Вишем суду на рочишту у марту испитан је судски вештак за ДНК Биолошког факултета у Београду, док последња два вештака нису приступила. Након што је том приликом доцент

др Миљана Кецмановић на питања одбране одговорила да лабораторија поменутог факултета нема акредитацију, она је појаснила да акредитација не подразумева и дозволу за обављање ДНК анализа, већ поштовање одређених стандарда. По њеним сазнањима, овакву акредитацију у земљи поседује само лабораторија МУП-а, и то не за све кораке.

По мишљењу одбране, овај налаз се не може користити у поступку. Тражила је додатни рок за изношење примедби после вишесатног изјашњења вештака јер сматра да је вештачење из 2015. године ирелевантно.

На многобројна питања вештаку бранилаца Биљане Деснице Петровић и Милана Унковића, вештак је, између осталог, изјавио да ДНК не даје одговор када су настали трагови контактом с оружјем, како се раде вештачења у лабораторији, шта треба урадити да би се утврдило да ли има на оружју трагова од родбине окривљеног, шта је потребно за потпуну анализу, о контроли услова у лабораторији, материјалима који се користе у њој, како се чувају узорци. Нагласила је да лабораторија Биолошког факултета сваке године ради тест успешности анализа.

Иначе, овај поступак почињао је више пута изнова, пред новим већима, у почетку у Основном суду, па је пресељен у Виши

суд, да би последњи пут кренуо испочетка у фебруару прошле године пред председавајућом судијом Наташом Војновић.

У фокусу последњих рочишта крајем јануара нашло се инсистирање одбране адвоката Биљане Деснице Петровић и Милана Унковића, провера исправности начина на који је сачињен записник о претресу. Очигледно је било, као и претходних година, судећи по постављеним питањима сведоцима, њихова жеља да се утврди законитост, исправност и истинитост садржаја на записнику, у којем су наведени одузети предмети, односно већа количина оружја, муниције и опреме. Они су истрајно покушавали да доведу у сумњу и непоштовање процедуре.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.2737
Најновије вести