Суспендовани цариници стварају гужву на Хоргошу

Аутобуски превозници из дијаспоре, који путнике превозе у Србију, дигли су глас против мађарских пограничних власти, наводећи да у последње време задржавају аутобусе на државној граници по више сати.
horgos
Фото: Dnevnik, arhiva

"Малтретирање путника, грађана Србије, на граници с Мађарском, мора што пре да престане ", апелује аутобуски превозник из Франкфурта Здравко Митровић, који одржава неколико редовних линија према Србији, Хрватској и Босни, у изјави франкфуртским „Вестима”. Он додаје да је посебно последњи месец стање на Хоргошу постало неиздрживо.

"Нико ни од нас превозника, ни од наших путника, нема ништа против контрола, оне се подразумевају, али не сме се дешавати да аутобус паркирамо на граници и онда више од два сата чекамо да се уопште појави неко од мађарских пограничних полицајаца и цариника. Често се дешава да на граници због тога и ми и путници без икаквог разлога проведемо по пет-шест сати, што је заиста за сваку осуду", каже Митровић.

„Вести” сазнају из неслужбених, али поузданих извора, да би разлог за погоршање стања на Хоргошу могла бити и рација коју су мађарски органи спровели против својих цариника пре око два месеца. Тада су суспендована с посла чак 44 цариника и погранична полицајца јер се испоставило да су били умешани у нелегалне радње и корупцију, а с тим су на неки начин повезани и многи грађани Србије.

Наиме, неки од суспендованих, па у међувремену и ухапшених Мађара, терете су да су, заједно с неколико држављана Србије, били умешани у нелегално печаћење пасоша грађана Србије који илегално, само с туристичким боравком, живе и раде у земљама Западне Европе, највише у Немачкој. Након три месеца они би по правилу морали да напусте шенгенски простор али, да би то избегли, они су се обраћали „посредницима” који су им, уз новчану надокнаду, завршавали „посао”. Неколико Срба, пореклом из неготинског краја, како сазнају „Вести”, због тога је у притвору у Немачкој јер су остваривали шестоцифрене зараде на том нелегалном послу. 

Ухапшени „посредници” су односили на мађарску границу у једној „тури” по 40-50 пасоша наших земљака, а корумпирани мађарски погранични полицајци су им у њих ударали печате да би се стекао устисак да су напустили земљу боравишта. Након извесног времена у пасоше би се ударали улазни печати, чиме се власнику омогућавало још три месеца туристичког боравка, мада државу ЕУ у којој борави, у ствари, није ни напуштао. И „посредници” и мађарски погранични полицајци од тог су посла уносно зарађивали јер су власници пасоша за ту услугу плаћали најмање 500 евра по путној исправи, пишу „Вести”.

"Без обзира на све, због тога што и међу нама има „црних оваца”, не би требало да испашта већина поштених грађана", истиче Митровић. 

Зато он намерава да покрене ширу акцију и да за протест Мађарима анимира и немачке, али и турске превознике, који, по његовим речима, пролазе сличан третман на граничном прелазу Хоргош. Он очекује и да се надлежна министарства Србије, саобраћаја и иностраних послова, обрате мађарским властима да би се тренутна пракса што пре прекинула.

И власник аутобуске фирме „Ресава рајзен” Новак Јовановић из Нејенхофа, код Цириха, потврђује речи свог колеге из Франкфурта.

"Огромне су гужве на Хоргошу, то је велика катастрофа, знали смо да чекамо и по десет сати на врућини, то није више нормално", каже он и додаје да има доста старијих људи, а и деце, и можете замислити на плус 40 степени чекати толико дуго у месту, то је страшно. То је само зато што се Мађарима не ради или нема ко да ради.

"Аутобуси који превозе путнике из Аустрије ка Србији чекају и више од десет сати на мађарској граници да би прешли у Србију",  пожалио се „Вестима” власник „Николић превоза” из Беча Горан Николић.

"Аутобус који је прошле суботе у 22 часа кренуо на пут, провео је више од 12 сати на прелазу", каже Николић.

По његовим речима, ауто-превозници су већ више од месец дана суочени с вишечасовним чекањима на мађарским прелазима. И он сматра да се мађарски цариници тако понашају због недавних хапшења на граници, и упозорава на то да би у наредном периоду, када следе нови таласи туриста који иду ка југу, али и оних који се враћају, могло доћи до даљих дужих чекања.

Мађарски гранични полицајаци ухапшени због узимања мита

Због узимања мита, средином маја, приведена су 32 гранична полицајца, а десеторици, који су радили на граничном прелазу Реске, према Србији, одређен је притвор. Шеф Централног истражног главног тужилаштва Имре Керестеш је за државну новинску агенцију МТИ рекао да су гранични полицајци на поменутом прелазу редовно тражили и узимали мито, променљивог износа, од страних држављана при улазу у Мађарску и излазу из земље. Поменуто тужилаштво и интервентна полиција су у кућама осумњичених обавили претрес и том приликом је пронађена и одузета велика количина готовине у форинтама, али и другим валутама. Казна за такво дело је између две и осам година затвора, пренели су мађарски медији.

С.Х.

Andja Drakulovic
02.08.2017 • 02:08
Svaki komentar je suvisan.
EUR/RSD 117.5783
Најновије вести