Сутра пресуда Чаби Деру и Алану Циглеру

БЕОГРАД: Виши суд у Београду изрећи ће сутра првостепену пресуду Чаби Деру и Алану Циглеру, због убиства Небојше Марковића на Бановом Брду 5. јануара 2019. године.
sud
Фото: Pixabay, ilustracija

Деру ће пресуда бити изречена у одсуству, јер је у притвору у Будимпешти где се против њега води поступак за два убиства 2018. године, док ће Циглер бити приведен у суд на изрицање пресуде из притвора у Београду.

Више јавно тужилаштво у Београду предложило је суду да Дера осуди на 40 година затвора, а Циглера на 30 до 40, поводом оптужби да су као саизвршиоци убили Марковића.

Поступајући тужилац је у завршној речи прошле седмице истакла да је доказано да су они извршили кривично дело тешко убиство на подмукао начин, као саизвршиоци, подсећајући да је Дер убиство признао, док је Циглер делимично признао, али је оспоравао да је знао да ће Дер убити Марковића.

Адвокати оптужених су оспорили правну квалификацију кривичног дела, тврдећи да је реч о обичном убиству за које је запрећена казна затвора до 15 година, а не тешком убиству, за које је у време извршења убиства била запрећена казна до 40 година затвора.

Деров бранилац који му је постављен по службеној дужности покушао је суду да преда Дерову завршну реч у писаној форми али је суд није прихватио, јер се њему суди у одсуству. Један лист је објавио ову Дерову изјаву у којој је навео да је Марковића убио како би предупредио своје убиство.

Наводно је сазнао да је Марковић био задужен да преда новац плаћеном убици за његову ликвидацију, која је већ била покушана у Будимпешти.

Циглер, који тврди да га је Дер довео у заблуду тражећи од њега само превоз до Суботице, да би онда променио план, па тражио да га вози и до Бановог брда, где је извршио убиство и увукао њега (Циглера) у тешко кривично дело, у завршној речи се поново извинио породици убијеног.

Заклео се поново пред судом да није знао да Дер планира убиство.

Због убиства мађарског бизнисмена, као и још једног убиства у Амстердаму, Дер је у Будимпешти првостепеном пресудом осуђен на доживотни затвор.

Циглер се налази у притвору у Београду, а тужилаштво је тражило да му се притвор продужи.

Дер је након бекства из Србије ухапшен по потерници у Прагу почетком марта 2019. године, одакле је изручен Мађарској.

Дер и Циглер се терете за кривична дела тешко убиство у саизвршилаштву и недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Дер је пре непуне три године изашао из затвора где је робијао због убиства криминалца Бранислава Јелачића 2004. године.

Ухапшен је у Прагу 1. марта, а поред Србије која га тражи због овог убиства, његово изручење су тражиле и Шпанија и Холандија и Мађарска којој је изручен 18. јула 2019. године.

Терети се за убиства у поменутим државама које су тражиле његово изручење.

Циглер је ухапшен у Суботици недуго после убиства Марковића, а сумња се да је он возио аутомобил "пунто" којим се Дер довезао и побегао са места злочина.

И он је у октобру 2018. године изашао са вишегодишње робије и три месеца касније се опет нашао иза решетака.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести