Свих осам сведока не тражи кривичан прогон окривљених

У наставку доказног поступка у новосадском Вишем суду двојици оптужених за лањски покушај тешког убиства Слободана Милутиновића Снајпера у Новом Саду, подметањем експлозивне направе под његов порше, саслушано је осам сведока.
д
Фото: Приватна архива

Махом се радило о власницима оштећених аутомобила који су се нашли у близини места експлозије. Нико од њих није “поставио” имовинско-правни захтев за одштету, нити се придружио кривичном прогону оптужених, не препознаје окривљене (сем једног), а остали су у целости код изјава које су дали својевремено у тужилаштву.

Мирјана Ш, чији је алфа ромео оштећен приликом детонације, платила је поправку око 35.000 динара, али није потраживала надоканду тог трошка. Она је казала да јој је прво пало на памет након догађаја да су у непосредној близини вртић и школа.  - Уплашила сам се због деце, увек их има пуно у том окружењу. Кривично гоњење остављам на државним органима - казала је ова сведокиња.

Светлана П. Ш, која је непосредно пре експлозије паркирала аутомобил испред кафића “ Велвет”, где је дошла на кафицу с другарицама, седела је у локалу тако да је могла да види свој аутомобил. Угледала је бљесак и чула детонацију и казала је да је имала среће јер је гелер прошао кроз гепек њене дачије, у којем је био пакет боца воде који је распаднут вероватно спречио да опасни предмет допре до плинског уређаја и спречи евентуалну секундарну експлозију. - Не потражујем одштету јер сам каско осигурана. Иначе, кад сам сутра после подне дошла по аутомобил , који због увиђаја нисам одмах могла да користим, угледала сам казну “Паркинг сервиса”, па сам имала и око тога перипетије, али на крају се то средило - казала је сведокиња  пред великим већем судије Иване Јосифовић.

Гелер је прошао кроз гепек дачије, у којем је био пакет боца воде који је распаднут и тиме, вероватно, спречио да опасни предмет допре до плинског уређаја и изазове експлозију (сведок Светлана П. Ш.)

Сведок Владимир К, који је на тридестак секунди после експлозије видео двојицу млађих мушкараца како трче према Лиманској пијаци, није препознао окривљене с оптуженичке клупе, када га је председавајућа упутила да погледа да ли их препознаје.

- Нису ми познати, можда сам их видео само у пролазу - казао је Владимир К. Он је додао да том приликом није било јурњаве на улици и бежања људи, а да је он одмах позвао полицију.

Подсетимо, на отварању претреса крајем јуна оптужени нису признали ово кривично дело, а оштећени није захтевао њихов кривични прогон. Сва тројица су изјавила да се не познају и да немају никаквих сазнања о супротним странама у поступку, све до почетка претреса.

Наводно, догађај им је био пласиран преко медија и то је све што знају. Након што је првоокривљени Његош Копривица (34) из Београда, који је, као и његов компањон, престао да се брани ћутањем из истраге,  председница великог већа судија Ивана Јосифовић питала га је на рочишту у јуну да образложи како то да је баш у тренутку експлозије у којој је оштећени задобио тешке повреде, одлучио да напусти место догађаја на Грбавици, код Лиманске пијаце, он је одговорио:

- Ја сам криминалац. Дружим се с криминалцима, али нисам убица. Бавим се углавном продајом кола. Полиција ме, при хапшењу, два сата  малтретирала и цртала ми мету на челу. Раније су ме секли у шуми, пуцали на мене, изрешетали су ми кола. Јавна је тајна да међу њима има оних који отимају људе, убијају и продају дрогу - казао је Копривица.

Додао је да је он возио аутомобил другоокривљеног Слађана Ђорђевића, којег је чекао у Пушкиновој улици, али га није дочекао.

Другоокривљени Слађан Ђорђевић (27), приведен из затвора у Пожаревцу, где је због диловања дроге, потврдио је све што је Копривица рекао у одбрани и додао да му је прикривао да долази у Нови Сад да преузме од неког новосадског полицајца лажну личну карту и возачку дозволу за себе.

Оптуженима се приписује да су лане, 12. фебруара, у Пушкиновој улици у Новом Саду неовлашћено држали и носили експлозивну материју, чије држање није дозвољено грађанима, те покушали на подмукао начин да лише живота Новосађанина Слободана Милутиновића званог Снајпер, који је спомињан у медијима више пута по проблематичном понашању и контоверзном ангажовању у свету фудбала.

Њима се приписује да су учествовали у подметању експозивне материје под возило оштећеног поршеа кајан. Наводно, експлозовна направа је закачена под леви предњи део аутомобила, а приликом њеног активирања, оштећени је задобио тешку телесну повреду, док су околна возила и објекти били оштећени. 

Окривљенима се ставља на терет да су починили у саизвршилатву кривична дела покушаја тешког убиства, у стицају с држањем и ношењем оружја као и изазивање опште опасности.

Наставак главног претреса заказан је за 16. и 17. новембар, када ће се саслушати преостали сведоци, судски вештаци и стручни саветници.

М. Вујачић

 

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести