ТЕМА ДНЕВНИКА Малолетници у Србији су све бруталнији и суровији

НОВИ САД: По подацима, у току прошле године регистрована су 7.562 малолетна починиоца кривичних дела, и то највише на територији Апелационог тужилаштва у Новом Саду – укупно 2.333, чак неколико стотина више него на подручју београдске апелације, која је и највећа, где их је регистровано 1.989, док је на подручју Апелационог тужилаштва у Нишу било 1.696 пријављених.
nasilje tuca pixabay
Фото: pixabay.com

Чести напади, туче, разбојништва у последњих неколико месеци довели су и до трагичних исхода.

Последњи доказ за то је убиство Мартина Барне (17) у Новом Кнежевцу. Њега су, како се сумња, средином прошле недеље у парку у тој потиској вароши насмрт претукла четворица младих: један од 19, један од 18 година и двојица малолетних, од 15 и 16 година. Они су Мартина, након краће расправе и свађе, шутирали, ударали ногама и рукама.

Обдукцијом је утврђено да је Барни од удараца у стомак пукла јетра те да је услед тога наступила смрт.

Још трагичније је сазнање да је иста четворка Мартина претукла месеца раније у центру тог града и да нико није реаговао.

Осумњичени за убиство сада су иза решетака, али остаје горак утисак да се трагедија могла спречити.

Млади делинквенти који почине убиство све мање користе ватрено оружје. Уместо тога, све више се употребаљавају песнице, ножеви, бејзбол-палице, штангле, камење... Посебно забрињава то што погађају виталне делове тела, најчешће срце и стомак.

Стручњаци кажу да су узроци малолетничких убистава различити: низак степен самоконтроле, бес, припадност различитим навијачким и вршњачким групама, осећај понижености, увређености, као и жеља за осветом. Малолетници су далеко суровији него раније. Имају потребу да се свете, и у томе показују упорност. Поводи за туче и свађе, које најчешће заврше трагично, у највећем броју случајева су тривијални и леже у дубљим факторима личности, психолошкој и психосоциолошкој структури.

Поводе траже у безначајним реченицама, криво протумаченим погледима. У великом броју случајева убиства се почине и под утицајем дроге и алкохола.

Казна затвора, како предочавају познаваоци те проблематике, изриче се одређеној категорији малолетника. У обзир се узимају све околности: начин на који је дело извршено, да ли се ради о старијем малолетнику (од 16 до 18 година), да ли је извршио дело за које је прописана казна преко пет година. Осим тога, казна затвора се изриче и уколико суд нађе да изрицање васпитне мере не би било оправдано због високог степена кривице, природе и тежине извршеног кривичног дела.

Оцена личности малолетника је у првом плану. Има деце из добрих породица, која никада нису била у сукобу са законом. Али, у одређеном тренутку се нису снашла, пала су у афекат, доживела велики степен страха и у тренутку извршења дела била су у стању смањене урачунљивости.

Међутим, има и деце из породица у којима је изражено насилничко понашање, а један од родитеља већ је на робији. Они на улици налазе потврду своје личости и она је та која их васпитава. Ради се о породици у којој владају поремећени односи, где постоје тешки облици васпитне запуштености малолетника. Таква деца су на ниском степену интелектуалног развоја, а све се то дешава у адолесценцији, док није оформљен систем вредности.

Прошле године 13 особа је убијено рукама малолетника, а у чак пет случајева то кривично дело квалификовано је као тешко убиство

Подаци Републичког јавног тужилаштва изнети у годишњим извештајима о раду јавних тужилаштава, који су јавно доступни, показују да се у овој деценији највише малолетних делинквената нашло на кривичним пријавама у току  2010. године, чак 8.571, па наредне  2011, кад их је пријављено 8.239, а у тим бројкама  било је око 13 одсто млађих од 14 година, деце, против којих се не може водити кривични поступак, сагласно Закону о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица.  

По извештају, прошле године, од укупног броја пријављених малолетних лица, било је 1.435 извршилаца млађих од 14 година, који не подлежу кривичном прогону те је из тог и других правних разлога одбачено 3.246 пријава.

После окончаног припремног поступка, како се наводи у извештају, суду су предата 1.984 предлога за изрицање кривичне санкције малолетним извршиоцима кривичних дела, од тога 582 за млађа малолетна лица. 

По подацима Републичког јавног тужилаштва, прошле године 13 особа је убијено рукама малолетника, а чак пет случајева квалификовано је као кривично дело тешког убиства.

Судови за малолетнике су лане осудили на затворске казне десеторо малолетних преступника, а за 172 деликвента изречена је заводска васпитна мера.

Малолетници су током прошле године починили 165 кривичних дела тешке телесне повреде и 775 лаке телесне повреде, наводи се у извештају Тужилаштва.

Због кривичних дела учествовања у тучи и угрожавања опасним оруђем у тучи и свађи, лане су регистрована 73 малолетна извршиоца, што је, како се констатује у извештају за 2018. годину, 82 одсто више него 2017.

М. Бозокин

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести