Трагедија код Беочина: Тинејџер се утопио у Дунаву

Тинејџер се купао у реци с другом (16) на потезу Старе плаже када је изненада потонуо и није испливао.
zandarmerija
Фото: Dnevnik.rs

Како је репортер „Дневника” сазнао на лицу места, друг с којим је страдали тинејџер био на купању, у тренутку несреће био је на обали, док је Е. Д. остао у води и у једном тренутку почео да тоне.

Истог момента друг је улетео у воду и покушао да га спасе, кажу очевици, и додају да га је у једном тренутку чак ухватио за руку.

Купачи који су се у том трагичном тренутку затекли у близини, су такође дотрчали до обале да покушају да помогну, али је момак већ нестао испод површине воде. Неколико њих је одмах и заронило у том делу Дунава, али нису могли да пронађу несрећног младића.  

Стриц страдалог тинејџера каже да је Е. Д. био дивно дете, које је му је помагало у пољопривредним пословима. Нажалост, кобног јучерашњег дана нису отишли да раде. Живео је с оцем и браћом у четири километра удаљеном насељу Шљивик.

На лице места одмах је упућен ронилачки тим Жандармерије који трага за телом несрећног тинејџера.

У Србији има на стотине неуређених купалишта, која представљају велику опасност, а грађани нису свесни тога колико су дивље плаже опасне. Кобни могу да буду нагла промена дубине, отпад у води, вирови, струје…

Да су дивље плаже веома опасне потврдио је за „Дневник” и Горан Радивојевић из Удружења спасилаца на води Војводине, истакавши да дивље плаже нису безбедне јер немају ограничену зону за безбедно купање, службе спасавања и прве помоћи, ни обезбеђен прилаз за хитну медицинску помоћ, због чега носе већи ризик од утапања у односу на јавно купалиште.

На њима нема спасилачке службе па је самим тим смањена могућност да ће неко уочити потенцијалног дављеника, каже Горан Радивојевић, и додаје да посетиоци дивљих плажа сами могу проценити ризик којем се излажу.

Како дадаје, што је место на којем се купају неприступачније, то је ризик већи јер ће у случају незгоде службе хитне помоћи имати проблем да стигну до њега и на време помогну.

Такође, места која су мање посећена, мање су и безбедна, и то углавном важи за отворене воде. Ризик варира у односу на водостај и промену конфигурације терена, указује Радивојевић.

Подсетимо, на почетку купалишне сезоне заменик команданта Ронилачке јединице Жандармерије Игор Грцић је апеловао на грађане да не користе дивље плаже и да се на купалиштима понашају одговорно: да се не купају на неуређеним купалиштима, да у воду не улазе неприпремљени и под дејством алкохола, а посебан апел је упутио родитељима – да малолетну децу не пуштају у воду без надзора.

Сваке године Министарство унутрашњих послова позива грађане да се понашају одговорно јер смо и претходних година били сведоци немилих догађаја да је одређени број грађана страдао на купалиштима.

Е. Д.

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести