Трочлана криминална група ухапшена због преваре

Припадници криминалне групе која је чинила преваре  преко лажних обећања и наводних услуга за добијање уверења о држављанству Румуније, откривени су и похапшени, а случај истражује Тужилаштво за организовани криминал у Београду.
hapsenje, tanjug
Фото: MUP, ilustracija

У акцији коју су спровели полицијски инспектори Службе за борбу против организованог криминала у сарадњи с Безбедносно-информативном агенцијом и Специјалним тужилаштвом, ухапшени су Р. Д. (48), М. Д. (24) и К. Ј. (42) због постојања основа сумње да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела и преваре у саизвршилаштву, саопштило је јуче Министарство унутрашњих послова Србије.

Истражни органи терете ухапшеног Р. Д. као организатора криминалне групе, а остале осумњичене као припаднике организоване криминалне групе да су у периоду од почетка 2016. до новембра 2020. године обећавали српским држављанима да ће им легалним путем обезбедити уверења о румунском држављанству као и оригиналне личне карте и путне исправе Републике Румуније, захтевајући од њих да на име наводних трошкова поступка предају новац у износу од више хиљада евра.

Полицијском истрагом се дошло до сумњи да је од наводних услуга лаковерним грађанима организована криминална група, којој припадају и двојица румунских држављана, прибавила противправну имовинску корист од 175.910 евра, а уместо обећаних оригиналних докумената Републике Румуније оштећена физичка лица су добијала фалсификована документа или их уопште нису добијали.

По наводима полиције, осумњичени Р. Д. је 2019. године регистровао Удружење грађана „Гвоздена врата - Поарта де фиер” са седиштем у Кучеву, посредством којег је заинтересованим лицима издавао уверења о наводној промоцији румунске културе, а у изнајмљеном пословном простору одржавао састанке са особама које су заинтересоване за добијање румунског држављанства.

Осумњичени су, уз кривичну пријаву којом су обухваћена и двојица румунских држављана, приведени надлежном тужилаштву.

Истражни органи настављају рад на овом случају како би утврдили укупан број грађана који су претрпели штету деловањем осумњичених, те су упутили позив свим оштећенима да се јаве полицијским службеницима СБПОК-а на број телефона 011/2743-987.

Ј. Ј.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести