Тужилац почео завршну реч за Шарића, терети га за 5,7 тона кокаина

БЕОГРАД: Тужилаштво за организовани криминл почело је данас излагање завршне речи на поновљеном суђењу Дарку Шарићу и осталим оптуженим за кријумчарење кокаина из Јужне Америке у Западну Европу.
Saric Darko/Fonet
Фото: FoNet

Због истека времена предвиђеног за суђење, своју завршну реч поступајући тужилац ће наставити сутра, када ће обелоданити и колике казне тужилаштво предлаже суду да изрекне у пресуди оптуженима.

Након тужиоца уследиће завршне речи бранилаца и окривљених, као и на наредна три претреса, како је предвидео суд.

Пре излагања завршне речи тужиоца, браниоци Дарка Шарића и других оптужених износили су примедбе на процес, и поред осталог, тврдили да је поступајући тужилац манипулисао доказима и да је Шарић незаконито прислушкиван више од годину дана.

Пошто сви изложе своје завршне речи, суд ће заказати објаву првостепене пресуде. 

Шарић се терети за организовање шверца укупно 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у Европу, а поред њега оптужена су још 24 окривљена од којих су њих осморица у бекству. 

Шарићевој групи се понавља суђење по јединственој оптужници спојеној од ранијих шест оптужница, којом се терете за шверц више од 5,7 тона кокаина из Уругваја, Бразила и Аргентине у западну Европу током 2008. и 2009. године. 

Прву првостепену пресуду којом је Шарић био осуђен на 20 година затвора, а остали на вишегодишње затворске казне укинуо је Апелациони суд године и наложио понављање суђења. 

Шарић се предао српским властима 18. марта 2014. године и од тада се налази у притвору. 

Пре тога је од почетка поступка у октобру 2009. године, био у бекству. 

Према оптужници, чланови Шарићеве организоване криминалне групе међусобно су комуницирали преко СМС порука и шифрованих телефонских бројева, мада су им полиција и домаће и стране тајне службе ушле у траг, па је прво хапшење ове групе уследило у Уругвају 15. октобра 2009. године и истовремено у Србији у акцији „Балкански ратник”. 

У Специјалном суду у Београду Шарићу се у посебном поступку суди због оптужби за прање пара у Србији убацивањем новца стеченог кријумчарењем кокаина у легалне токове. 

Шарић и још 17 окривљених у том процесу терете се за прање око 22 милиона евра.

EUR/RSD 117.4680
Најновије вести