Тужилаштво тражи продужење притвора за оца дечака који је убио 10 људи у школи

БЕОГРАД: Више јавно тужилаштво у Београду предложило је суду да продужи притвор Владимиру К. оцу 13- годишњег дечака, који је 3. маја у ОШ "Владислав Рибникар" убио десет и ранио шест људи.
zatvor resetke
Фото: Dnevnik arhiva

Продужење је предложено да не би у кратком временском периоду поновио кривично дело и због узнемирења јавности, речено је Танјугу у том тужилаштву.

Одлуку о продужењу притвора донеће судија за претходни поступак Вишег суда у Београду.

Владимир К. је ухапшен одмах након што је његов син,  који није кривично одговоран, починио злочин у школи.

Више јавно тужилаштво против њега спроводи истрагу због сумње да је извршио за кривично дело тешко дело против опште сигурности.

Сумња се да је Владимир К. у претходном периоду обучавао свог 13-годишењег сина да рукује ватреним оружјем и муницијом, тако што га је водио у стрељачки клуб како би увежбавао гађање мета из ватреног оружја, упркос чињеници да дете има 13 година и да таква активност и обука очигледно не одговарају његовој животној доби, саопштило је раније тужилаштво.

Владимир К. је, како се сумња, и поступио супротно одредби чалана 32 став 1 Закона о оружњу и муницији и супротно члану 2 став 1 Правилника о просторно техничким условима за безбедно смештање оружја и муниције, јер није обезбедио услове за безбедан смештај и чување оружја и муниције тако да оно не може доћи у посед неовлашћених лица, односно да буде закључано и посебно одвојено у сефовима, касама или сличним ормарима који се не могу лако отворити.

Сумња се да је услед оваквог његовог поступања 3. маја његов син успео да дође у посед пиштоља марке ЦЗ shadow, калибра 9x19мм и пиштоља марке Ругер МК калибра 22 мм ЛР, за које осумњичени Владимир К. поседује дозволе надлежног органа, а које се налазило у неправилно обезбеђеном металном сефу у ормару у предсобљу стана.

Дете је оружје и муницију понело са собом у ОШ Владимир Рибникар у Београду, коју похађа, где је испалио велики број хитаца и лишио живота радника обезбеђања и осморо ученика, а тешко ранио наставницу школе и шесторо ученика од којих је једна девојцица у међувремену преминула.

Осумњичени је на саслушању негирао извршење кривичног дела и детаљно је изнео одбрану.

Његов син није кривично одговоран према важећим прописима, јер нема навршених 14 година.

Смештен је ради опсервације у одговарајућу психијатријску установу за децу и омладину.

Поред овог поступка, у току је и предистражни поступак против мајке дечака у правцу утврђивања да ли у њеним радњама има елемената изврсења кривицног дела занемаривање и злостављање детета, а у току су и провере  у односу на стрељачки клуб у којем су отац и син вежбали пуцање.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести