У међународној акцији против кријумчарења миграната и МУП Србије

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе криминалистичке полиције, на позив немачке Савезне полиције, учествовали су у међународној акцији којом координира Европол, усмереној на откривање и хапшење кријумчара миграната широм Европе.
migranti
Фото: Tanjug (T. Valič, ilustracija)

У акцији је ухапшено 126 особа, посредника у кријумчарењу људи, од којих једна на територији Србије, откривено је 916 случајева кријумчарења и заплењена имовина у вредности од око 900.000 евра.

Осумњичени се терете да су камионима, комби возилима или аутомобилима, уз новчану накнаду, кријумчарили мигранте из Турске преко Румуније и Мађарске ка Аустрији, Немачкој и Холандији. Они су се, како се сумња, оглашавали на друштвеним мрежама и убеђивали рођаке миграната да је кријумчарење безбедно, док су плаћања углавном вршена преко једног посебног система за пренос новца.

У међународној акцији, осим српске и немачке полиције, учествовале су и полиције Аустрије, Мађарске, Холандије и Румуније. Српска полиција је једина полиција која долази из земље која није чланица Европске уније, а која је узела учешће у овој акцији, што говори о томе колико инострани партнери цене и поштују професионализам и преданост у раду припадника УКП и МУП Србије.

Оперативна радна група „Pathfinder“ основана је у оквиру Европола у августу 2021. године на иницијативу Немачке, а усмерена је на откривање и хапшење најопаснијих кријумчара миграната активних широм Европе.

Припадници Министарства унутрашњих послова Србије и у наредном периоду наставиће учешће у међународним акцијама и акцијама Европола у борби против свих видова криминала, а нарочито организованог криминала, трговине људима и
дрогом.

EUR/RSD 117.2146
Најновије вести