У наставку процеса за несрећу код Руменке: Окривљени допунио одбрану

Суђење Страхињи Стојановићу (20) из Руменке, који се терети за тешку саобраћајну несрећу у којој је погинуо Вукашин Стошић (17), а малолетни Д. П. (16) и Н. М. (17) задобили тешке, односно лаке повреде, настављено је јуче допуном одбране окривљеног и испитивањем вештака.
Sud Novi Sad
Фото: С. Шушњевић/ Новосадска палата правде

Окривљени, који се брани са слободе, јуче је испричао да се сећа да је колима слетео с пута, ударио у саобраћајни знак, а потом у дрво. Како је навео, клизао је колима по боку, па на крову, док се није зауставио пре воде. Он је на сликама са лица места из списа предмета показао да се аутомобил није налазио у води.

- Сигуран сам да у колима није било ни капи воде, јер до аута вода није ни дошла. Сва врата била су затворена. Извукао сам се кроз прозор, јер на мојим вратима није било стакла. Извукао сам Н. М., па Д. П. - рекао је јуче оптужени и напоменуо да је помогао Н. М. да изађе кроз предња десна врата, док се мучио да откопча појас. Када је изашао, био је дезоријентисан, кренуо је према каналу и упао у муљ и воду, а он га је извукао на суво.

После тога је, кроз прозор на ком није било стакла, извукао и П. Д., који га је питао где је Столе.

- Легао сам на земљу, па сам опипавао унутрашњост кола не би ли га нашао. Било је ту још неког ко је претраживао, али не знам ко, нико ме није занимао, само Вукашин. Гледао сам и пипао по трсци, онда сам помислио да није и он дезорјентисан кренуо према каналу као и Н. М. Скочио сам у воду, свуда сам га тражио, пипао по муљу, а онда сам изгубио снагу. Не знам ко ме је извукао из воде - испричао је Стојановић.

На питање заступника оптужбе тужиоца Слободана Јосимовића да ли је губио свест доле код воде, он је дуго ћутао и гледао напред, као да није чуо питање, па одговорио да не зна. Све време је имао безизражајан поглед у празно, главом окренутом према судији, одговарао би тихо, равним гласом, без показивања емоција, након дужих паузи после питања.

Вештак за судску медицину др Владимир Пилија појаснио је да су код страдалог Вукашина Стошића фиксиране четири повреде, огуљотине коже образа и чела и левог лакта и надланице, као и подлив ока. На питање мајке сада покојног седамнаестогодишњака да ли је тачно да је њеном сину обдукцијом утврђено да му је мали мозак био отечен, др Пилија је одговорио да у случају смрти која настаје услед утопљења, јавља се оток великог и малог мозга.

На почетку доказног поступка пуномоћник оштећеног адвокат Владимир Бељански изјавио је да сматра да је нетачно оцењена брзина кретања возила, односно, да је она била много већа, те да о томе постоје конкретни докази које је приложио у поднеску и да није утврђена вертикална сигнализација код места догађаја, првенствено тадашње постојање знака за ограничење брзине на путу. Указао је и да се незгода десила при претицању, услед чега је дошло до излетања с пута.

Подсетимо, стравична саобраћајна несрећа, која је однела један млади живот, догодила се у ноћи између 21. и 22. августа прошле године, када је аутомобил, у којем су се налазила четири младића, слетео ка каналу Дунав-Тиса-Дунав код Руменке. Према речима мештана, тројица младића су испливала одмах, док је беживотно тело четвртог младића пронађено тек у недељу 22. августа око 11 часова у Каналу ДТД.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести