У петак пресуда окривљеном за пуцњаву и рањавање у центру 2014-те

У Вишем суду у Новом Саду јуче је, завршним речима Тужилаштва и одбране, завршено поновљено суђење Јовану Кецману (39), окривљеном за рањавање Далибора Богдановића у Новом Саду октобра 2014. године.
1
Фото: Место обрачуна

Тужилаштво је јуче у завршној речи тражило од судског већа да остане при пресуди од седам година затвора окривљеном Јовану Кецману јер је, по мишљењу заступнице оптужног акта Ксеније Дајановић, доказано да је ранио Далибора Богдановића (42), а да се током поновљеног поступка није променило „апсолутно ништа”, ни чињенично ни правно. 

Бранилац окривљеног адвокат Предраг Боговац био је супротног става и тражио да се окривљени ослободи. Он је нагласио да поменуто дело из оптужног акта, почињено 2014. година у центру Новог Сада у Улици Лазе Телечког, није доказано, а при томе, како је казао, нико од сведока није изјавио да је видео да је његов брањеник пуцао у Далибора Бодановића Боћу, који је том приликом рањен.

– У поновљеном поступку окривљени је изјавио да је био у тоалету локала кад се догађај десио, као и да је потом напустио земљу да не би био недужан ухапшен – навела је заступница јавне тужбе Ксенија Дајановић. – Такође, у овом поступку се појавио сведок ком је пет година од догађаја прорадила савест јер га, наводно, полиција ништа није питала о томе, али је и казао да није видео ко је пуцао и ко је рањен. Неки сведоци су променили исказе у овом поновљеном поступку. Једна од њих је у претходном, кад се оптуженом судило у одсуству, описала до детаља да је том приликом видела окривљеног с пиштољем и да је он тражио од ње да га фотографише с тим оружјем, да би после толико времена увела у причу непознату особу. Исказе су променили још неки сведоци. Не бих улазила у разлоге промена изјава, али постоје материјални докази, записници о увиђају и претресу станова, као и листинзи позива полицији после тог покушају убиства, у којима се помиње надимак окривљеног као извршиоца дела.

– Наравно да се не слажем с готово сваком реченицом Тужилаштва изнетом у завршној речи овог предмета јер у поновљеном поступку нико не потврђује да је мој брањеник извршио дело које му се ставља на терет – навео је јуче адвокат Боговац.

Додао је да то што је Кецман био у бекству не може бити оптужујући доказ да је он пуцао у Далибора Богдановића.

– Наглашавам да оптужени није напустио земљу због тог догађаја, већ због свеопште атмосфере настале том приликом. Неки медији су почели на насловницама да га доводе у везу са злочинима почињеним у Новом Саду. Подвлачим, нико од сведока ни у једном тренутку није изјавио да је видео Кецмана да пуца, већ само да су били тамо. Исто тако, оштећени Богдановић казао је да искључује могућност да је у њега пуцао овде окривљени. Тај исказ веће не може занемарити – нагласио је Боговац. – Боћа није лице које се боји некога, а не ради се о исказу који је супротан изјавама сведока. Томе треба додати да је сведок Зоран М., који се спомиње као да је био на супротној страни, изјавио да не зна окривљеног лично и да тада није било свађе и сукоба његовог, сада покојног, сина с окривљеним. Сматрам да Кецман није извршио дело које му се приписује нити има доказа за то.

Његов брањеник је јуче казао да се придружује завршној речи свог браниоца и да му је жао што се тај догађај десио Богдановићу, али је истакао да он нема везе с тим. 

Како смо писали, Јован Кецман се оптужним актом терети да је 3. октобра 2014. године, два сата после поноћи, у центру Новог Сада, након што је у локалу у Улици Лазе Телечког дошло до физичког сукоба између сада покојног Марка М. и Александра К., извадио пиштољ који је неовлашћено носио, и у Далибора Богдановића, који је те вечери био у друштву са сада покојним Марком М., испалио три хица и тако му нанео тешке телесне повреде, опасне по живот. Рањени је био полицијски службеник, али те ноћи није био на дужности.

С обзиром на то да је окривљени Кецман био недоступан, пресуда је објављена у његовом одсуству.

Оптужени је по расписаној потерници новосадског Вишег суда, лишен слободе у Немачкој, одакле је екстрадиран у Србију.

Председник судског већа судија Видоје Митрић заказао је изрицање пресуде у петак, 1. новембра у подне.  

М. Вујачић

М. Ћирић

Фото: Архива „Дневника”

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести