У случају Поточари сведочиће Ребић и Хркаловићева

НОВИ САД: Виши суд у Београду одлучио је да саслуша директора полиције Владимира Ребића и донедавну помоћницу министра унутрашњих послова Дијану Хркаловић као сведоке на суђењу двојици полицајаца, осумњичених за одавање службене тајне у вези с њиховим активностима приликом посете тадашњег премијера Србије Александра Вучића Поточарима, БИХ, у јулу 2015. године, када је био нападнут.
visi sud u beogradu, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Ребић и Хркаловићева ће бити позвани на предлог одбране да сведоче на суђењу 23. септембра, за када је одложено јучерашње суђење. Рочиште је одложено због промене судије.

Иначе је почело у мају прошле године, када је на почетку суђења искључена јавност из разлога “националне безбедности и оправданог интереса у демократском друштву”, јер ће у току поступка бити изношени поверљиви подаци и информације које представљају службену тајну.

Тако ће и директор полиције и Хркаловићева бити испитани без присуства јавности.

Суд, међутим, може у току поступка да преиспита своју одлуку и евентуално отвори поступак за јавност, али ће пресуду свакако саопштити јавно.

У овом случају суди се полицајцима Милану Думановићу и Младену Трбовићу који се терете за кривично дело одавање службене тајне.  Били су ухапшени 31. децембра 2016, а 7. фебруара су пуштени да се бране са слободе.

Детаљи оптужнице још нису јавно саопштени, а према писању неких медија, сумња се да су Трбовић и Думановић у изјавама за “Ал џазиру Балканс” 11. октобра навели да су као полицијски службеници, по усменом наређењу старешина, без легитимација и наоружања, послати на тајни задатак у Поточаре, 11. јула 2015. године када се догодио напад на српског премијера.

С. Х.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести